zaterdag 22 januari 2022

Alles over Ambacht

Jonge Mondriaantjes bij De Tweestroom

11 maart 2016 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT -  De kinderen van de buitenschoolse opvang van De Tweestroom konden zich op 8 maart creatief uitleven. Zij kregen namelijk kosteloos een workshop schilderen aangeboden van PIT die sinds 29 februari niet alleen het onderwijs, maar ook de kinderopvang op dit christelijke kindcentrum verzorgt.

De workshop had als thema ‘out of the box’ en werd gegeven door Mariëtte Bloem, een kunstenares uit Hendrik-Ido-Ambacht. Zij vertelde de kinderen over de schilder Piet Mondriaan en over de manier waarop hij schilderde met driehoekige, rechthoekige en ronde vormen en met de primaire kleuren rood, geel en blauw. De kinderen mochten kiezen of ze op een blanco vel papier aan de slag gingen of met een vel papier waarop Mariëtte al wat vormen had getekend. Ook kregen zij wat uitgeknipte rondjes, vierkantjes en rechthoeken waar ze mee aan de slag konden.

De jonge kunstenaars waren zicht- en hoorbaar onder de indruk van de vertel- en schilderkunst van Mariëtte en vroegen zich af of haar schilderijen in het museum hangen.

Wat Mariëtte zo aanspreekt bij jonge kinderen is de onbevangenheid waarmee ze aan de slag gaan. “Waar volwassenen eerst naar hun papier gaan staren en nadenken, zetten kinderen hun gedachten heel spontaan om in creativiteit. Ook zie je duidelijk het verschil in aanpak tussen kinderen. De een is heel precies en de ander gaat wat grover aan de slag.

Maar bij kunst is alles goed als je het zelf maar mooi vindt.” Na afloop hadden de kinderen prachtige creaties die ze mee naar huis mochten nemen. De workshop schilderen is een van de vele gratis bijzondere activiteiten die PIT kinderopvang & onderwijs biedt.

Deel dit bericht met je vrienden!