zaterdag 22 januari 2022

Alles over Ambacht

Historische havenkraan verplaatst naar entree Stadswerven

4 maart 2016 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT / DORDRECHT -  Donderdag 3 maart heeft Wim van Oosterhout van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht met een symbolische handeling de historische havenkraan overgedragen aan wethouder Piet Sleeking.

Samen plaatsten zij de originele naamplaatjes terug op de havenkraan. Hiermee heeft de havenkraan van American Revolver zijn definitieve plaats op Stadswerven gekregen.

De havenkraan is tientallen jaren in bedrijf geweest in Hendrik-Ido-Ambacht en het afgelopen half jaar gerestaureerd door Kraan-Repair uit Hendrik-Ido-Ambacht en geverfd door leerlingen van het DaVinci-college uit Dordrecht. De havenkraan vormt een markant punt bij de entree van Stadswerven. Samen met de kraanbaan, Biesboschhal en hellingbanen verwijst deze bijzondere havenkraan naar het industriële verleden van de Drechtsteden en Stadswerven in het bijzonder. De definitieve plek van de havenkraan is op het Wervenpark, het groene gebied tussen het parkeerterrein en de Papendrechtsestraat.

De havenkraan is vanuit Hendrik-Ido-Ambacht door Sarens en Bonn & Mees met een speciaal drijvend bok over het water vervoerd naar Stadswerven. Het drijvende bok met de kraan arriveerde rond 11.00 uur in de insteekhaven waar voorheen de Ark van Noach heeft gelegen. Daarna is de havenkraan op een gespecialiseerd voertuig getild. Hiermee is de havenkraan het laatste stukje naar zijn definitieve plaats gebracht.

Het opknappen en verplaatsen van de historische havenkraan is mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren, zoals Kraan-Repair, Sarens Nederland, Bonn & Mees, Luijten vvz en het DaVinci-college.

Vraag aan de lezers van onze website: Wat heeft u liever op deze plek bij de Stadswerven: De Ark of deze Havenkraan?

Onderste vier foto's © Jeroen Niemeijer.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!