zaterdag 22 januari 2022

Alles over Ambacht

Rode Havenkraan verhuist naar Dordrecht

1 maart 2016

HENDRIK IDO AMBACHT / DORDRECHT - Als de omstandigheden goed zijn, dan verhuist de rode havenkraan aan de Rietbaan donderdag 3 maart naar de Dordtse wijk Stadswerven. Daar was jarenlang scheepswerf De Biesbosch gevestigd. De kraan, een American Revolver, vormt er straks een eerbetoon aan de maritieme industrie in de Drechtsteden.

Ruim 40 jaar is de kraan gebruikt door scheepssloperij Rijsdijk Boss en zn., het latere ARBEZ. Ambachter Cees Visser was daar bankwerker en bouwde in 1970 de kraan met twee anderen op.

Oorlog
Cees: “De kraan was oorspronkelijk bedoeld voor een kunstmatige haven die de geallieerden wilden aanleggen in Normandië. De kraan functioneert op zichzelf en heeft dus geen kabels van de wal nodig. Ideaal onder oorlogsomstandigheden. Deze kraan is niet naar Europa gegaan, maar stond jarenlang in kratten gepakt opgeslagen. Misschien te wachten op een volgende oorlog… Frans Jorissen, directeur van Rijsdijk Boss en zn., was in 1970 in de VS en kocht daar de kraan.”

Bouw
Door de deltawerken werd het getijdeverschil ook bij Ambacht kleiner. “Jorissen liet daarom een helling en een kraanbaan aanleggen, daar kwam deze kraan bij te staan”, legt Cees uit. “Er was geen haast bij het opbouwen, we hebben er samen zo’n 3 maanden over gedaan. De bouwtekening klopte precies, het was allemaal heel goed geregeld.”

Proefdraaien
Na de bouw moest de kraan proefdraaien. “De brandstofvoorraad lag onder de kraan opgeslagen. Iedere ochtend moest de dagvoorraad diesel handmatig naar boven gepompt worden. Het aggregaat leverde 220 volt wisselstroom en gaf bij het schakelen enorme vonken. De eerste keer schrok ik daarvan, maar al gauw bleek het normaal te zijn.” Toen de kraan goed functioneerde, werd een machinist aangenomen. Cees Visser heeft zich daarna niet meer met de kraan bezig gehouden.

Verhuizing
Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht kocht de locatie in de zomer van 2013 uit met het idee woningen op die locatie te bouwen. Leerlingen van het DaVinci-college knapten de kraan in 2015 op. Hoe denkt Cees over de verhuizing van de kraan? “Ik vind het leuk dat die behouden blijft en niet op de schroothoop belandt.”

Bron foto: Google Streetview.

Deel dit bericht met je vrienden!