zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

UVV-vrijwilliger aan het woord: 'Elly Jonker projectleider in Sophiastaete'

18 januari 2016

HENDRIK IDO AMBACHT - “Als vrijwilliger probeer je bij te dragen aan de kwaliteit van het leven van anderen. Hier betekent het dat je met kleine dingen al veel verschil kunt maken. Samen een spelletje doen, knutselen, de krant lezen, een boodschap doen of een wandeling maken”, vertelt Elly Jonker.

Zij werkt als projectleider ‘Kleinschalig wonen’ in de Sophiastaete waar vier woongroepen voor dementerende ouderen zijn gehuisvest. In elke woongroep is er, naast de slaap- en badkamers voor de zes bewoners, een gezellig ingerichte huiskamer en een gemeenschappelijke keuken. “Die vormen het hart van het huis, net als in een gezinssituatie. De bewoners krijgen de ruimte om binnen de regels van het huis zelf hun dagindeling te bepalen en bezigheden te kiezen. In elke groep werken de vrijwilligers samen met een vaste medewerker, we doen ons best om structuur en veiligheid te bieden en elke dag zo plezierig mogelijk te laten verlopen.” 

Mensen die zich graag als vrijwilliger willen inzetten, ook al is het maar voor enkele uurtjes per week, zijn van harte welkom. Elly: “Alles is bespreekbaar, dus kom maar op met creatieve ideeën. We verwachten wel van onze vrijwilligers dat zij het initiatief nemen om activiteiten uit te voeren en de bewoners hierbij betrekken. Verder moet je beschikken over inlevingsvermogen en een luisterend oor kunnen bieden.” De bewoners hebben allemaal de diagnose dementie gekregen. Het is goed om je hier enigszins in te verdiepen zodat je begrip hebt voor bepaalde situaties en er flexibel mee om kunt gaan. “Natuurlijk sta je er als vrijwilliger niet alleen voor, je hebt collega’s waar je mee kunt overleggen. Het is dankbaar en afwisselend werk, geen dag is hier hetzelfde. We maken het gezellig voor de bewoners én voor de vrijwilligers, daar zorgen we met elkaar voor.”

Bent u geïnteresseerd in het werk als UVV-vrijwilliger in de Sophiastaete? Voor aanmelden of meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Jonker,

Tekst: Heleen Verspille
Foto: Cees van Meerten (FotoExpressie fotografie)

Deel dit bericht met je vrienden!