zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Veel belangstelling voor kavels op Businesspark aan de Noord

12 januari 2016 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Nu zit er alleen nog Groeneveldt Marine Service, maar volgend jaar hoopt ontwikkelaar ABB de meeste kavels op het Businesspark aan de Noord te hebben verkocht. „Dit is industriegrond waar je als ondernemer met al je wensen terecht kunt, stelt projectmanager Frank van Dijk van ABB Bouwgroep.

Het voormalige genie- en citadelterrein in Hendrik-Ido-Ambacht is al even op de markt. De kavels van het 6,5 hectare grote terrein zijn klaar om bebouwd te worden. Nadat Groeneveldt er begin dit jaar zijn bedrijven (Marine Service, Marine Construction, Marine Power en Marine Trading) samenbracht in een gloednieuw pand, was het spreekwoordelijke eerste schaap over de dam en meldden zich meer gegadigden.

„We merken dat de economie aan het aantrekken is. We zijn op dit moment met zes partijen concreet in gesprek over in totaal 4,5 hectare aan kavels," zegt Van Dijk. „In voorgaande jaren meldden zich ook kandidaten, maar was er meer terughoudendheid bij bedrijven en liepen projecten vast op de financierbaarheid. Daar is in mijn beleving verandering in gekomen. Ik heb een positief gevoel over de stappen die nu gemaakt worden."

Noordoevers
ABB kocht het terrein langs de rivier in eerste instantie om bedrijven langs de Noordoevers te kunnen verplaatsen. Die moesten weg vanwege de daar geplande woningbouw, maar die plannen gingen vanwege de hoge kosten en oplopende verliezen niet door. Omdat de verplaatsing van de bedrijven daardoor ook niet doorging, gaf de gemeente ABB groen licht om de markt op te gaan met Businesspark aan de Noord en andere ondernemers te interesseren.

Maritiem
Het terrein is met name geschikt voor bedrijven in de maritieme sector. Het beschikt over een 500 meter lange kade, waar watergebonden bedrijven zich kunnen vestigen. Het water in de Rietbaan is voldoende diep, maar stroomt niet zo snel als op de Noord en ligt buiten de vaarroute, wat het aantrekkelijk maakt voor bedrijven. In het hele gebied rondom de rivier zit al een cluster aan maritieme bedrijven met als boegbeelden IHC, Oceanco, Koedood of scheepswerf 't Ambacht. Van Dijk: „Bedrijven hebben of een eigen kade of doen zaken met watergebonden bedrijven in de buurt. ledere ondernemer die naar dit terrein kijkt heeft wel een link met water. Daarnaast is de nabijheid van de A 16 en de A15 een pré."

Eerste ondernemer
Het eerste bedrijf dat zich dit jaar op Business-park aan de Noord vestigde, was dan ook een maritiem bedrijf: Groeneveldt. Gespecialiseerd in hermotoriseringen en de bouw, verbouw, in- en verkoop van werkschepen, generatorsets en ander maritiem werkmaterieel. Klaas Groeneveldt zat met zijn groeiende bedrijven verspreid over drie locaties in de regio. De opdracht om voor een grote werf werkschepen te bouwen, noopte hem uit te kijken naar een nieuwe eigen locatie. „We hadden behoefte aan eigen water en konden dit dankzij een paar goede jaren financieren," vertelt hij. Groeneveldt bekeek verschillende locaties - van een plek onder de brug over de Noord tot eentje in Werkendam - maar die bevielen hem niet. In een advertentie zag hij deze locatie aan de Noord en legde via Van Vliet Bedrijfsmakelaars contact met ABB. Op het nieuwe terrein had hij de kavels voor het uitkiezen en koos voor die aan de noordelijke rand. „Een mooie plek waar je met een eigen kade van 75 meter schepen tot 100 meter kunt aanleggen," legt Groeneveldt uit.

Sleutel
Volgens Groeneveldt loodste ABB hem door het hele proces. Van de eerste tekeningen tot de oplevering en het opstellen van de ligplaatsvergunning; bij elke stap begeleidde ABB de ondernemer. Groeneveldt: „Je kunt zelf vertellen hoe je het hebben wilt en dan gaan alle mensen aan de slag. Als je de plannen hebt goedgekeurd moet je het loslaten en wachten tot je de sleutel krijgt, is mijn ervaring. Dat is mij goed bevallen."

Ambassadeur
Groeneveldt legde in april 2014 de eerste contacten. Na de bouwvak begon de bouw van zijn nieuwe pand dat in februari 2015 werd opgeleverd. Dankzij de nieuwe hal met kantoor en eigen buitenterrein is het bedrijf sindsdien opnieuw gegroeid. „Het is een mooie plek. iedereen die hier komt zegt: wauw," aldus Groeneveldt. Als tevreden eerste ondernemer is hij een ambassadeur voor het terrein. „Die heb je nodig," zegt Van Dijk. „Die bepalen mede het succes. Tevreden ondernemers hebben een positieve uitwerking op het project."

Milieucategorie 5
Een ander voordeel is dat het terrein ver van de bebouwde kom af ligt en er zich bedrijven tot milieucategorie 5 kunnen vestigen. „Wat voor werkzaamheden ze ook verrichten, ze hoeven zich niet zo snel zorgen te maken over overlast voor de omgeving," legt Van Dijk uit. ABB verwacht dat nog dit jaar nieuwe contracten met volgende bedrijven worden gesloten en dat medio 2016 de bouw kan starten.

Potentie
Ook Van Vliet bedrijfsmakelaars en adviseurs ziet de potentie van het terrein. „Plekken aan het water zijn schaars, die bieden we niet zoveel aan. Dit ligt aan een zijtak van de rivier en daardoor heeft het goed bruikbaar water," zegt makelaar John Zandbergen. „Dit soort locaties zijn schaars goed, maar de doelgroep is natuurlijk ook beperkt." Hoewel ook hij ziet dat de markt aantrekt is Zandbergen wat terughoudender. „Wij zijn inderdaad met enkele ondernemers in gesprek, dat is goed, maar die gesprekken zitten nog in een redelijk prematuur stadium en nog niet alle grond is uitgegeven."

Bron: van Vliet bedrijfsmakelaars en adviseurs.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!