donderdag 27 januari 2022

Alles over Ambacht

Vaders Voor Lezen voor Ambachtse bedrijven

4 augustus 2015 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht vraagt in de Week van de Alfabetisering – van 7 tot en met 10 september 2015 – samen met de andere gemeenten in de Drechtsteden, aandacht voor het belang van voorlezen door vaders. Daarom nodigt zij alle Ambachtse bedrijven uit om mee te doen met de voorleesservice van Vaders Voor Lezen van Stichting Lezen en Schrijven. De gemeente doet zelf ook mee.
 
Voorleesservice
Bedrijven die meedoen aan de voorleesservice ontvangen elke maand (digitaal) voorleesmateriaal om te verspreiden onder het mannelijke personeel met de vraag aan alle papa’s en de opa’s onder hen dit voorleesmateriaal aan hun (klein)kinderen voor te lezen. Bedrijven dragen zo bij aan de leesopvoeding en geletterdheid van de kinderen van hun werknemers en vergroten hun economische kansen. Natuurlijk mogen oma's en moeders ook mee-voorlezen.
 
Voorlezen helpt taalontwikkeling
Wist u dat kinderen die worden voorgelezen het op school beter doen? En dat zij een grotere woordenschat hebben en hun emoties beter kunnen verwoorden? Voorlezen helpt de taalontwikkeling en stimuleert de fantasie van het kind. Als ouder kun je je kind leesplezier bij brengen. In de meeste gezinnen waar wordt voorgelezen, leest de moeder het vaakst voor (moeder 65% en vader 8%). Moeders stimuleren het lezen van kinderen, maar het pakt nóg positiever uit als moeders én vaders betrokken zijn. Vaders en moeders hebben vaak hun eigen manier van voorlezen. Vaders gebruiken vaak een andere voorleesstijl. Ze lezen met een meer volwassen toon, gebruiken moeilijkere woorden en verzinnen vaker verhaallijnen. Moeders gebruiken vaker verschillende stemmen en speciale gebaren, en gaan vaker in op de betekenis van het verhaal.
 
Meedoen?
Wilt u uw bedrijf aanmelden voor de voorleesservice? Dit kan via de website van Vaders Voor Lezen. Hier leest u ook meer informatie over dit maatschappelijke project.

Deel dit bericht met je vrienden!