vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

WaterWeetjes: De Waal

29 juli 2015 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Iedereen vindt het eigenlijk heel gewoon dat we in Nederland veel water hebben, maar schoon, veilig en voldoende water is niet vanzelfsprekend. In en rond Hendrik-Ido-Ambacht werkt de gemeente structureel met andere partijen samen aan water. Bijvoorbeeld aan waterveiligheid, waterkwaliteit, het beperken van overlast en natuurlijk waterrecreatie.

Speciaal voor inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht die wat meer willen weten over water, begon er in Gemeentenieuws van woensdag 29 juli 2015 de reeks ‘WaterWeetjes’. Deze week is het onderwerp: de Waal.

Historie
De Waal ligt tussen twee dammen. In het westen de ‘Heerjansdam’ en in het oosten de ‘Oostendam’, die ruim 200 meter lang is. Het noordelijk deel van buurtschap Oostendam behoort tot gemeente Ridderkerk, het zuidelijk deel tot gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. De Oostendam heeft in 1505 een sluis gekregen en de scheepvaart zorgde voor veel levendigheid op en rond de Oostendam. In 1948 werd de sluis verwijderd.

Waterkwaliteit
De gemiddelde diepte van de Waal is 5 meter en de totale oeverlengte is 13 kilometer. Hiervan is 3.500 meter bevisbaar. De Waal heeft een waterhuiskundige functie als boezemwater. Het boezemwater wordt in droge periodes via inlaten naar de binnenwateren van Ambacht gebracht. Dit heeft een positief effect op het watersysteem en de waterkwaliteit.

Recreatie
De Waal is een geliefde plek om te recreëren. Je kunt er bijvoorbeeld roeiboten, kano’s, waterfietsen en motorsloepen huren. In 2014 heeft de gemeente samen met bewoners en ondernemers onderzocht hoe we de Waal nog aantrekkelijker kunnen maken voor toeristen en recreanten. Dit is samengevat in de Gebiedsvisie Waalzone. Binnenkort hoort u meer over de start van de uitvoering van de eerste ideeën uit deze gebiedsvisie.

Meer info
De gemeente komt graag in contact met mensen die goede ideeën voor de Waal hebben en deze ideeën ook willen uitvoeren.

Lees meer over:

gemeente recreatie waaltje
Deel dit bericht met je vrienden!