dinsdag 25 januari 2022

Alles over Ambacht

Milieu en duurzaamheid op kantoor

1 juli 2015 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Zakelijk nieuws uit de Drechtsteden
Shiraz Office Furniture, gevestigd aan de Toermalijnring 1600 in Dordrecht, is steeds actiever op het gebied van milieu en duurzaamheid in de kantoorwereld. Hieronder volgt een laatste update:

Het milieu is de laatste jaren een veel besproken onderwerp, de ijskappen smelten, verspilling en vervuiling vinden plaats op grote schaal. Gelukkig wordt duurzaamheid steeds belangrijker op de werkvloer, overheden en milieuorganisaties houden zich hier al langere tijd mee bezig. Zo heeft onze regering belastingen, subsidies en voorschriften voor een beter milieu. Milieuorganisaties als Greenpeace zetten zich in door allerlei activiteiten te organiseren, en zo milieuvervuiling bij mensen onder de aandacht te brengen.

Ook het bedrijfsleven speelt een grote rol in milieuvervuiling, zij zijn eigenlijk degene waar de meeste uitstoot en vervuiling vandaan komt. MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een belangrijk kernpunt voor de milieuverbetering van bedrijven, met als richtlijn de drie P’s: People (mensen), Planet (aarde en milieu) en Profit (winst). Deze drie P’s gaan hand in hand samen voor een duurzame ontwikkeling. De één kan eigenlijk niet zonder de ander, ze vormen samen een harmonie. Als de combinatie niet harmonieus is, zullen de andere elementen hieronder lijden, als bijvoorbeeld de winst prioriteit krijgt, zullen het milieu en de mensen hieronder lijden, maar aan de andere kant moet het natuurlijk niet zo zijn dat de winst van een bedrijf lijdt onder de aandacht voor mensen en het milieu.  

Als bedrijven een bijdrage leveren aan het milieu wordt dit vaak gezien als een verplichting, terwijl het voor het bedrijf ook een kans kan zijn om verantwoord met het milieu en de gezondheid bezig te zijn. Het creëren van een schone én veilige omgeving is zowel voor u als uw medewerkers prettig en creëert zo respect en aandacht voor de werkomgeving.

Om een fijne werkomgeving te creëren, mag een duurzame inrichting natuurlijk niet ontbreken. Begin daarom met de juiste keuze in duurzaam kantoormeubilair. Duurzaam kantoormeubilair draagt bij aan een beter milieu en wordt gemaakt uit duurzame, scheidbare en recyclebare materialen. Zo wordt de hoeveelheid benodigde grondstoffen tot een minimum beperkt, en wordt er onnodige verspilling van energie en water voorkomen. Een aandachtspunt op het gebied van duurzaamheid is een efficiënte transportplanning en energiezuinige auto’s wat onnodige uitstoot kan verminderen.  

Het duurzame kantoormeubilair heeft bovendien een langere levensduur, door de hoogwaardige kwaliteit van het materiaal. Daarnaast heeft het kantoormeubilair een stimulerende functie, die de gezondheid, creativiteit en productiviteit van uw medewerkers stimuleert. Naast kantoormeubilair zijn voor een fijne werkomgeving, natuurlijk licht, veel groen en een goede doorstroming van frisse lucht van belang.  Dus breng die gloeilampen naar de stort en vervang ze voor duurzaam led licht, zet veel groene planten in kantoor en doe een raampje of eventueel deur open voor een goede lucht doorstroming. Zo creëert u samen met het juiste duurzame kantoormeubilair mogelijkheden voor samenwerking, interactief, ontspannend, gefocust en flexibel werken.

Wat daarnaast nog een oplossing voor duurzaam werken zou kunnen zijn, is het met meerdere mensen flexibel werken op een daarvoor bestemde flexwerkplek. Dit voorkomt het leegstaan van grote kantoorruimtes en gaat onnodig energie-, en waterverbruik tegen. Naast de energiebesparing geeft een gedeelde kantoorruimte, gebruiksvriendelijkheid, efficiëntie en eventueel leuke sociale interactie en mogelijkheden om te netwerken! Ook voor gedeelde kantoorruimtes geldt, goed, duurzaam kantoormeubilair is een must! Let hierbij dus op goed in hoogte verstelbare bureaus en bureaustoelen omdat er iedere keer andere mensen aan de flexwerkplekken werken!

Er zijn diverse keurmerken waar duurzaam kantoormeubilair aan herkenbaar is, bijvoorbeeld C2C, Cradle to Cradle. Dit milieukenmerk laat zien dat er voor het meubilair 100% recyclebare materialen gebruikt zijn. Het mooie is dat er bij het ontwerpen al wordt nagedacht over dit principe en dat de grondstoffen van het product gemakkelijk gescheiden kunnen worden. Een ander bekend keurmerk is het FSC hout keurmerk, FSC staat voor Forest Stewardship Council, een organisatie die een verantwoord beheer van bossen wil bevorderen en bossen beschermt voor de huidige én toekomstige generaties. Zo zijn er nog veel meer milieukenmerken waar duurzaam kantoormeubilair aan herkenbaar is.

Lees meer over:

duurzaam kantoor meubilair
Deel dit bericht met je vrienden!