woensdag 2 december 2020

Alles over Ambacht

SGP Hendrik-Ido-Ambacht viert haar 90-jarig bestaan

26 mei 2015

HENDRIK IDO AMBACHT - De SGP vierde afgelopen maandag 25 mei 2015 haar 90ste verjaardag. Tijdens een feestelijke bijeenkomt blikte de partij terug.
Tijdens deze bijeenkomst nam Arie Verhoeven – namens het Historisch Genootschap – zijn luisteraars mee in een boeiend verhaal aan de hand van oude foto’s.

Zo stond hij stil bij de verdiensten van Burgemeester Spoor in het jaar 1900 en was de samenstelling van de gemeenteraad in deze tijd te zien. In deze tijd maakten veel mannen met typische Ambachtse namen als Stehouwer, Molendijk en Van der Giessen deel uit van de raad. In het jaar 1925 werd de Ambachtse SGP opgericht en twee jaar later namen ze deel aan de verkiezingen.

Lijsttrekker Van der Ven kreeg toen 199 stemmen en werd gekozen in de Raad. Het verhaal van Verhoeven voerde langs de geschiedenis van Hendrik-Ido-Ambacht en diverse politieke gebeurtenissen en eindige met een serie luchtfoto’s waarin de groei van Ambacht duidelijk zichtbaar werd.

Fotobijschrift: De SGP vierde afgelopen maandag haar 90ste verjaardag. Voorzitter van de SGP, Dies Bal (links), overhandigt een gebakje aan voormalig wethouder Van Doorn. (Foto © Leo Molendijk)

Is de SGP veranderd?    
Huidig wethouder André Flach vroeg zich in zijn speech af of de SGP de afgelopen jaren zichzelf was gebleven. Hij concludeerde dat er veel veranderd was. “Het aantal inwoners steeg van 4800 naar bijna dertigduizend. Daarnaast is de sigaar ingewisseld voor de Ipad en het vierdelig kostuum voor een jasje”, zo vertelde Flach. Dat de SGP zichzelf was gebleven illustreerde hij ook met de voorbeelden.

Zo  pleitte de SGP al in de jaren ’60 telkens opnieuw voor een nieuw zwembad en dat is nu ook weer het geval. Daarnaast stelde de SGP al in 1992 voor om Winkelcentrum ‘De Schoof’ richting de voorzijde uit te breiden, wat nu ook de plannen zijn. Daarnaast vroeg Flach zich af of anderen anders tegen de SGP zijn gaan aankijken. Hij beantwoorde deze vraag door te stellen dat er altijd wel een mate van weerstand is geweest tegen het optreden van de SGP. “Het verschil is wel dat anderen vroeger de Bijbel nog kenden, maar tegenwoordig niet meer.

Daarnaast is er geen Christelijke meerderheid in de gemeenteraad meer”, zo vertelt de wethouder. Als laatste stond hij stil bij de vraag of de aanpak van de SGP de afgelopen 90 jaar veranderd is. Hij beantwoordde deze vraag door te stellen dat de aanpak van de SGP niet veranderd is. “Het is altijd zoeken naar een balans tussen getuigen en het praktische politieke handwerk. Onze aanpak is niet veranderd en zal altijd blijven dat we politiek bedrijven met Gods woord en Zijn geboden als norm.”

Lees meer over:

jubileum sgp 90-jaar
Deel dit bericht met je vrienden!