zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Laagst aantal woninginbraken in dorp langs 't Waaltje sinds 2008

17 april 2015 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Burgemeester Jan Heijkoop presenteerde vanochtend, vrijdag 17 april, de veiligheidsrapportage 2014. Daarin geeft de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht een beeld van de veiligheidssituatie. Opvallend is de daling in het aantal woninginbraken: dat bereikte het laagste punt sinds 2008.
We zien dat preventie helpt. En dat er aandacht is voor het voorkomen van inbraak en brand bleek wel uit de grote belangstelling voor de Roadshow Veiliger Wonen. Er kwamen zo’n 1.600 bezoekers op af. Daarmee boekte de editie in Hendrik-Ido-Ambacht een record.

Minder inbraken
Het verklaren van de daling in het aantal woninginbraken blijft lastig, maar dat preventieacties daar een rol in spelen acht burgemeester Jan Heijkoop wel heel waarschijnlijk: “Ik ben ervan overtuigd dat het mede door de oplettendheid van onze inwoners zelf is, dat inbrekers minder kans krijgen in onze
gemeente. We communiceren regelmatig over tips om inbraak te voorkomen. Daardoor zijn inwoners zich ervan bewust dat ze hun deuren en ramen goed moeten afsluiten. Ook als ze maar kort weggaan voor een boodschap of het uitlaten van de hond. Zo maken ze het inbrekers moeilijk. Ik waardeer de
inzet van de mensen van buurtpreventie, want zij zijn extra ogen en oren in de wijk. En iedere inbraak is er natuurlijk één teveel. Daarom blijven we er samen met onze partners continue alert op.”

VNG congres
Een bijzonder groot evenement was het VNG congres: bestuurders uit het hele land kwamen naar Hendrik-Ido-Ambacht. Tegelijk organiseerde vakbond Abvakabo een grote demonstratie voor ambtenaren. Zo’n 1.500 demonstranten gingen door het anders zo rustige dorp. Ondanks de grote toestroom van bezoekers en de verkeersdrukte die dat opleverde, verliep het rustig en ordelijk. Dankzij de goede voorbereidingen kwamen de openbare orde en veiligheid niet in het geding.

Lastig
Wat opvalt is een grote stijging van het aantal diefstallen van auto’s, naar zo’n 51 keer. In vergelijking met het jaar 2012 valt de stijging relatief mee. Het blijft een lastige vorm van criminaliteit om aan te pakken. Vaak zijn de daders professionele criminelen met goede materialen om in een auto te komen.

Krassen
Het aantal vernielingen en vandalisme is gelijk gebleven. Toch was er in één nacht iets bijzonders aan de hand, toen werden 34 auto’s bekrast. Helaas is de dader niet achterhaald.

Lees meer over:

inbraak VNG preventie
Deel dit bericht met je vrienden!