woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

Biologische bodemsaneerder Biosoil levert bijdrage aan herstel natuur in Vuurland

3 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - BioSoil B.V. uit Hendrik-Ido-Ambacht gaat in opdracht van de Chileense staatsoliemaatschappij ENAP ernstig vervuilde terreinen op Vuurland saneren. Het is niet de eerste keer dat BioSoil voet aan wal zet in het gebied, in 2008 hebben zij ook al een groot  aantal locaties voor de oliemaatschappij opgeruimd. De nieuwe opdracht bestaat uit circa 30 grote putten die BioSoil op speciale wijze gaat saneren.

Vuurland. Een archipel aan het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. De groep eilanden is verdeeld tussen Argentinië en Chili. Het ruige landschap bestaat voor het grootste deel uit dor gras en er lopen voornamelijk schapen rond. Verder zijn er meren, rivieren, gletsjers en ijzige bergen. De eilanden beschikken tevens over grote voorraden olie en gas. Tientallen jaren heeft  de Chileense staatsoliemaatschappij ENAP hier dankbaar gebruik van gemaakt. Bij het plaatsen van de olie en gasbronnen kwamen met ruwe olie verontreinigde restromen vrij, welke in ondiepe putten in het landschap werden gestort. Momenteel zijn er nog enkele honderden van dergelijke putten verontreinigd met ruwe olie aanwezig op Vuurland.

Een bijzonder project
”Het is uniek dat je als redelijk klein bedrijf uit Nederland zo’n omvangrijk project uit mag voeren aan de andere kant van de wereld,” aldus Martin Slooijer, algemeen directeur van BioSoil B.V. Hij vertelt gepassioneerd over het bijzondere project: “Wat onze saneringswijze speciaal maakt, is dat we eigenlijk de natuur het werk laten doen, het is een aëroob proces. Met behulp van bacteriën wordt de bodem ter plekke schoongemaakt. Het is in Vuurland gezien de afstand niet mogelijk om de bodem af te graven en vervuilde grond naar depots te vervoeren.

Daarom is een zogeheten on-site techniek vereist. BioSoil is het enige bodemsaneringsbedrijf dat beschikt over de juiste techniek, ervaring en expertise om deze opdracht uit te kunnen voeren.”  Het bedrijf haalt met het project een order van 3,8 miljoen euro binnen. De werkzaamheden zullen ongeveer 1,5 jaar in beslag nemen, met daarbij een optie voor het saneren van nog meer putten in de komende jaren.

Niet zonder gevaar
Het werken in Vuurland is niet zonder gevaar. De barre weersomstandigheden, koude en extreme wind  en de ernstige vervuiling maakt het zelfs voor de professionals van BioSoil een lastige klus. “De mannen werken continue, in twee shifts, aan dit project. Er wordt tevens gewerkt met lokale arbeiders die speciaal zijn opgeleid door het team van BioSoil. Het werk vereist vergaande technische kennis. Daarnaast is veiligheid een belangrijk aspect, je kunt hier niet zomaar wat doen,” zegt Slooijer. Nadat de locaties zijn gereinigd, wordt het gebied door middel van ‘landscaping’ terug gebracht naar de oorspronkelijke vorm. In de nabije toekomst verwacht BioSoil nog een aanzienlijk aantal putten voor ENAP te mogen reinigen.

Over BioSoil
BioSoil is gespecialiseerd in de uitvoering van bodemsanering, gebaseerd op biologische afbraak van bodemverontreinigingen. Momenteel slaat het bedrijf vanuit het hoofdkantoor in Hendrik-Ido-Ambacht haar vleugels internationaal uit. BioSoil heeft kantoren geopend in  Duitsland, Chili en Italië. Daarnaast zijn er actuele projecten in verschillende landen, zoals Frankrijk en Taiwan. Voor meer informatie over BioSoil kunt u terecht op www.biosoil.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!