zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Dankzij 15 meter hoge toren bereikt Scouting Panoord bijna de hele wereld

20 oktober 2014 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT / HENDRIK-IDO-AMBACHT - Afgelopen week is Scouting Panoord druk in de weer geweest met het bouwen van een 15 meter hoge toren op haar terrein. De reden? Scouts over de hele wereld deden mee aan de JOTA/JOTI, de naam voor het jaarlijkse communicatie- en techniekevenement dat in het weekend van 17 tot en met 19 oktober plaats vond. De afkorting staat voor Jamboree on the Air/Internet en heeft als doel om wereldwijd scouts met elkaar in contact te brengen door middel van amateurradio en internet. Scouting Panoord werd ook dit jaar hiervoor door lokale radioamateurs ondersteund om dit tot stand te brengen.

Scouts over de hele wereld maken zo kennis met de vele vormen van communicatie die er bestaan. Bekende hedendaagse voorbeelden hiervan zijn natuurlijk Facebook, WhatsApp, Instagram, maar tijdens de JOTA/JOTI wordt er juist ook via amateurradio gecommuniceerd. Voor dat laatste heb je wel een hoge zendmast op een toren nodig. De toren die op Panoord is neergezet is natuurlijk door de scouts zelf gebouwd, met hout en touw, en had een hoogte van wel 15 meter. Hoe hoger de zendmast, de groter het bereik. En dat is wel gebleken. Er zijn ruim 70 verbindingen met andere groepen gemaakt door Scouting Panoord, het merendeel met buitenlandse scoutinggroepen. Naast de verschillende groepen uit Nederland is er ook contact gemaakt met groepen uit Portugal, Curaçao, Nieuw-Zeeland, Zweden, Verenigde Staten, Engeland, Nigeria, Canada, Egypte, Venezuela, Oekraïne en zo verder.

Alle opkomsten op Scouting Panoord stonden dit weekend dan ook vanwege de JOTA/JOTI in het teken van communicatie. Naast verschillende thema spellen kregen alle kinderen de gelegenheid om onder begeleiding van de zendamateurs contacten te leggen met hun medescouts. Juist door gebruik te maken van de radio en het op de ether zoeken naar anderen was het iedere keer een verassing met wie er contact werd gemaakt. Soms was dat heel dichtbij, zoals met scouts uit Ridderkerk, of Hendrik-Ido-Ambacht, maar soms ook heel ver weg zoals met scouts uit Canada. Gezien het aantal verbindingen, de grote variatie in landen die bereikt zijn en de enthousiaste reacties van de kinderen kan er gesproken worden van een succesvolle JOTA/JOTI op Scouting Panoord dit jaar.

Lees meer over:

scouting panoord
Deel dit bericht met je vrienden!