zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Goed bezochte middag met Mona Keijzer over de Zorg

13 oktober 2014 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart jl. deed het CDA Hendrik-Ido-Ambacht de belofte om zich sterk te maken voor een goed zorg- en ondersteuningsaanbod in Ambacht. De gemeente wordt op 1 januari 2015 namelijk verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de zorg.

Om deze reden organiseerde het CDA Ambacht, in samenwerking met De Blije Borgh, een discussiemiddag voor alle zorgaanbieders en vrijwilligersorganisaties van Ambacht. Hoewel gemeenten verantwoordelijk worden is het zo dat ‘Den Haag’ veel te zeggen blijft houden over de financiering. Om die reden was CDA Tweede Kamerlid Mona Keijzer te gast. Wenny van der Hee (CDA Ambacht): ‘’Het zijn nog minder dan 80 dagen voordat de gemeente verantwoordelijk wordt voor passende zorg.

We wilden op deze middag de Ambachtse zorgaanbieders, kerken, vrijwilligersorganisaties en mantelzorgers de gelegenheid bieden hun vragen en aandachtspunten aan Mona voor te leggen zodat zij die mee kan nemen naar Den Haag. Tegelijk is het ook input voor ons.”  

Een terugkerend thema van de middag was de benodigde mentaliteitsverandering in de samenleving omdat er straks steeds meer van vrijwilligers en mantelzorgers gevraagd wordt. Wenny van der Hee: ‘’In Ambacht zijn we op de goede weg, maar je kunt in de toekomst niet constant een nieuw blik vrijwilligers opentrekken’’. Er zijn gelukkig mooie samenwerkingsovereenkomsten op dit gebied, bijvoorbeeld tussen De Blije Borgh en Syndion, en Vivenz. En veelbelovende initiatieven zoals Ambacht Samen en HiP.

Toch maken organisaties zich ook zorgen. De kleinschalige opvang van mensen met dementie in Sophiastaete kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Mona Keijzer: ‘’Het landelijk afschaffen van de maatschappelijke stage voor tieners en twintigers is daarom vreselijk. Het is dè manier om met vrijwilligerswerk in aanraking te komen.” Hoe waardevol ook, er zijn wel grenzen aan vrijwilligerswerk; professionals blijven nodig. En de preventieve zorg verdient aandacht.

Naast de inbreng van organisaties stond ook de ervaring van gewone mensen centraal: denk aan ouderen die afhankelijk zijn van de thuiszorg, partners van mensen met dementie, en mantelzorgers die zich elke dag weer inzetten voor hun naasten. Wenny van der Hee: ‘’De ambulancedienst gaf deze middag aan dat er ouderen zijn die het noodnummer 112 bellen vanwege hun eenzaamheid. Het geeft aan dat we in Ambacht nog werk te verzetten hebben.’’

Op 1 januari a.s. treedt ook de Wet Langdurige Zorg in werking. Ook deze wet levert de nodige onzekerheden op. Het is belangrijk duidelijkheid te geven aan de mensen om wie het gaat. Wat betekent het voor mij? In de Drechtsteden wordt hier hard aan gewerkt.

Eind oktober zullen de onderwerpen zorg, mantelzorgers en vrijwilligers een belangrijke plek innemen bij de algemene beschouwingen van het CDA bij de behandeling van de gemeentebegroting 2015-2018.

Onderschrift bij foto: v.l.n.r. An Kuik, mantelzorger, Mona Keijzer, Wenny van der Hee, CDA-raadslid, Steven van Die, fractievoorzitter CDA H.I.Ambacht

Lees meer over:

CDA mantelzorg zorg
Deel dit bericht met je vrienden!