donderdag 27 januari 2022

Alles over Ambacht

Hondenbezitters: extra oren, ogen, handen en tanden van de politie?

19 september 2014

HENDRIK-IDO-AMBACHT- Donderdagavond 18 september was er een toch wel spannende bijeenkomst in ons gemeentehuis. Daar werden namelijk alle hondenbezitters opgeroepen om extra oren en ogen van de politie te zijn.

Concreet betekende dit dat hondenbezitters extra alert moeten zijn op verdachte situaties als ze hun hond gaan uitlaten. Daarbij is te denken aan openstaande deuren en mensen met opvallend veel belangstelling voor voertuigen en/of woningen. Het beste is om dan 0900-8844 te bellen. Zo kan immers veel narigheid –bijvoorbeeld inbraak en vandalisme- voorkomen worden.

Een volledige garantie is dat echter niet, want de menselijke waarneming is ook beperkt en beïnvloedbaar. Dat bleek wel uit de diverse afbeeldingen die elk op eigen wijze geïnterpreteerd werden. Zo was er een afbeelding die volgens de een oude heks toonde, maar volgens een ander een jonge vrouw. Focus beïnvloedt onze waarneming eveneens; dat bleek uit het volgende filmpje.

Daarin werden een wit- en een zwartgeklede groep getoond en de bedoeling was om te tellen hoe vaak de witgeklede groep overgooide. Dat was niet zo moeilijk, maar ondertussen gebeurden er ook andere dingen; er wandelde een zwarte gorilla tussendoor. Hoe raar het ook klinkt, niemand had dat gezien. Hetzelfde deed zich voor bij een nagespeelde overval; het signalement van de overvaller was niet eenduidig. Maar, wat de ene niet ziet, ziet de ander wellicht wel, zodat alertheid belangrijk blijft.

Tekst en foto’s: Jan-Willem Schneider

 

Lees meer over:

politie honden oren en ogen
Deel dit bericht met je vrienden!