vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

175 jaar spoor: rondleiding rangeerterrein Kijfhoek

15 september 2014

ZWIJNDRECHT- Dit jaar bestaat het spoor 175 jaar en dat wordt gevierd. Zo organiseren Prorail en NS diverse activiteiten, zoals tentoonstellingen, historische treinritten, maar ook rondleidingen. Een daarvan was in de buurt en wel op rangeerterrein Kijfhoek.

Daar werden afgelopen zaterdag tientallen mensen rondgeleid; bijzonder, omdat de meeste delen verboden gebied zijn en waarom? Omdat daar soms giftreinen passeren en dat vereist een goede beveiliging.

Iets daarvan werd getoond tijdens de rondleiding; als eerste werd de bedrijfsbrandweerkazerne bezocht. Daar zijn permanent vier brandweermannen met een forse uitrusting. Zij kunnen binnen vier minuten alle treinladingen weten en twee minuten later ter plaatse zijn.

Zo kunnen ze vrijwel meteen ingrijpen als er een gif- of andere trein in de brand vliegt. Dat is nodig, omdat het rangeerterrein in een dichtbevolkt gebied ligt. Ook is het groot; er zijn maar liefst 42 goederensporen, zodat veiligheid essentieel is.

DB Schenker
Hierna volgde een korte rondrit over het rangeerterrein met als eindbestemming het kantoor van DB Schenker. Dat is een van Europa’s grootste goederenvervoerders, zodat die organisatie veel belang heeft bij het rangeerterrein.

Zo worden daar vaak machinisten en locomotieven gewisseld, maar ook goederentreinen ge- en ontkoppeld. Vandaar dat daar drie locomotieven stonden die te bezichtigen waren, ook van binnen. Het ging om een diesel-, een oude en een nieuwe elektrische locomotief. Daarmee werd de rondleiding afgesloten.

Tekst en foto’s: Jan-Willem Schneider.

 

Deel dit bericht met je vrienden!