vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Gemeenteambtenaren staken in Baxpark

18 juni 2014

HENDRIK-IDO-AMBACHT- Al dagen werd er voor gewaarschuwd, drukke en afgesloten wegen door betogende ambtenaren en bezoekers van het VNG-congres. Vandaag was het dan zover; ongeveer 2.500 ambtenaren verzamelden zich om half 11 in het Baxpark en verenigden zich rond een podium. Daar ontvingen de betogende ambtenaren een hesje met de volgende tekst: “Je werk is het waard”. Ook werden er witte ballonnen uitgedeeld en al snel begon er een bandje te spelen.

Even later werd het stil, want wat gebeurde er? Enkele leiders van de vakbonden CNV en FNV betraden het podium en staken van wal. Sinds vorig jaar wordt er namelijk onderhandeld over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren en dat gaat niet zo vlot. Zo wil het VNG, jawel, de organisator van het congres, de gemeenteambtenaren geen loonsverhoging geven en dat irriteert de vakbonden stilaan behoorlijk.

De ambtenaren krijgen namelijk geen enkele loonsverhoging, terwijl hun takenpakket niet afneemt, integendeel, ambtenaren krijgen nog meer taken/werk. Gemeenten worden immers vanaf 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, zodat de ambtenaren toch 3% loonsverhoging eisen voor dit jaar. Eveneens willen ze meer arbeidszekerheid, ofwel: “werk, respect en koopkracht.”

Stakingen in september?

Daarom organiseerden de ambtenaren vandaag allerlei acties. Zo werd er gestaakt in Amsterdam, Groningen, Utrecht en ook in Purmerend brak een wilde staking uit. Hierdoor werd het afval daar niet opgehaald en een staker hoopte dat dit “een schop onder het hol van de VNG” zou zijn. Zo niet, dan zou in september de stakingskas wijd open gaan, aldus FNV-voorzitster Van Brenk.

Dat vormde meteen de aftrap voor de optocht naar de congreslocatie, want vervolgens lunchten de ambtenaren voor de Ridderhal en wandelden naar de Veersedijk. Hiervoor werden de Hoge Kade, de Laan van Welhorst en de Jacobuslaan afgesloten. Toen de ambtenaren bij de congreslocatie kwamen, overhandigden ze een petitie met hun eisen. Of zij ook ingewilligd worden? Dat is nog even afwachten. De VNG wil wel graag opnieuw om de tafel met de vakbonden, maar, zo zegt ze, kan er onmogelijk aan alle eisen worden voldaan.

Tekst en bovenste foto:  Jan-Willem Schneider. Rest foto's: Dailyphotopress.

 

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!