maandag 29 november 2021

Alles over Ambacht

Tentoonstelling ‘Door de stad, voor de stad’ opent met culturele avond in Cascade

26 mei 2014 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Sinds vorige week prijkt er aan de gevel van cultureel centrum Cascade een levensgroot kunstpaneel met het bekende  Ambachtse Perenlaantje.

Het is onderdeel van het kunstproject  ‘Door de stad, voor de stad’ van Marco Boer en Martin de Keijzer.Woensdag 21 mei werd de gelijknamige tentoonstelling in Cascade geopend met een culturele avond.

Voor een goed gevulde zaal droegen de dichters hun werk voor dat op de panelen staat. Ook werden enkele verfilmingen van gedichten vertoond.

Johanna van Rees (sopraan),  Anja van der Maten (hobo), Boudewijn Zwart (piano) en Lydia Zwart (kamerbeiaard) zorgden in wisselende samenstelling voor muzikale onderbrekingen.

Zij brachten onder andere werken van Schubert, Donizetti en Mozart ten gehore.

Anja van der Maten is tweede hoboïst van het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Zij vertolkte Gabriel’s Oboe van Ennio Morricone uit de film The Mission. Van der Maten: “Via Facebook kwam ik in aanraking met het werk van Marco Boer. Toen we in contact raakten over deze avond, heb ik spontaan mijn medewerking verleend.”

Door de stad, voor de stad
Het kunstproject ‘Door de stad, voor de stad’ begon met een oproep in De Brug.

Plaatselijke dichters hebben een passende bijdrage geleverd aan acht karakteristieke beelden uit Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Uit de inzendingen zijn de gedichten van Joke van der Ark,  Jan Monster, Els van der Bent, Lijnie Lodder, Coby Kraaijeveld en Hanna Groenwegen gekozen. Vervolgens heeft Marco Boer de aquarellen geschilderd.

Martin de Keijzer van Xebius grafisch bedrijf voegde tekst en beeld samen tot prachtige panelen. 

Wethouder Van de Velde is enthousiast over het resultaat. ”De inwoners van het dorp hebben het initiatief van Marco Boer en Martin de Keijzer prima opgepakt. Ik vind de panelen een verrijking van ons dorp.”

De aquarellen en gedichten hebben inmiddels een permanente plaats gekregen in de buitenruimte van Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

De originele aquarellen van ‘Door de stad, voor de stad’ zijn tot eind juni te zien in Cascade. De toegang is gratis,

Fotobijschriften:
Bovenste foto: Marco Boer geeft uitleg tijdens de opening.
Middelste foto:  Joke van der Ark leest gedicht voor bij een van de kunstwerken.
Onderste foto: De muziek.

Foto's: Cees van Meerten.

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

cascade de brug
Deel dit bericht met je vrienden!