donderdag 27 januari 2022

Alles over Ambacht

Senioren krijgen veiligheidstips

9 april 2014 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Een onbekende die aanbelt met een mooie smoes. Door zich bijvoorbeeld voor te doen als meteropnemer. Met deze babbeltruc komt hij binnen, maar hij is er alleen maar op uit om bezittingen uit de woning te stelen. Het komt voor. Weliswaar is Hendrik-Ido-Ambacht gelukkig een veilig dorp, maar ook hier kunt u er zomaar mee te maken krijgen. Ook senioren overkomt het. Daarom organiseerde de gemeente, samen met de politie, Rhiant en de brandweer, drie bijeenkomsten om hen tips en adviezen te geven over veiligheid.
 
Op 1, 2 en 3 april kwamen er zo’n 100 ouderen af op bijeenkomsten in de Blije Borgh, Emmastaete en Sophiastaete. Ze kregen er niet alleen tips over hoe ze kunnen voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc, maar ook over het voorkomen van brand en veilig pinnen. Voor de bijeenkomst testte een wijkagent in een verzorgingshuis of het hem lukte om ongezien binnen te komen. Hij belde aan bij een oudere en hield zijn hand voor de camera. En zowaar: de deur ging open en hij kon makkelijk de woning binnenstappen. Met dit voorbeeld liet hij zien hoe belangrijk het is om goed te kijken wie er voor de deur staat en niet zomaar iedereen binnen te laten.
 
Babbeltruc
Reacties van de aanwezigen tonen aan dat mensen zich soms helemaal niet realiseren dat ze slachtoffer zijn van een babbeltruc. Na het verhaal van de wijkagent gaven enkele ouderen aan dat “ze waarschijnlijk toch ooit ook zo iemand aan de deur hadden gehad.” Tijdens de avond benadrukten de sprekers dat het niet de bedoeling is om bang te worden, maar dat het goed is om alert te zijn. U kunt zelf veel doen om uw eigen veiligheid te vergroten door bijvoorbeeld: 
 
uw betaal- en spaarrekening gescheiden te houden;
uw sleutel niet in, op of onder de plantenbak buiten te leggen;
niet iedereen in huis te laten omdat ‘hij zo’n net pak aanheeft’;
uw deur op ’s nachts op het nachtslot te doen.

Brand voorkomen
De brandweer gaf ouderen advies over hoe ze brand kunnen voorkomen. Test bijvoorbeeld uw elektrische deken, zorg dat u niet te veel apparaten op één stekkerdoos aansluit en rook nooit bed. En gebruik bij het koeken een kookwekker om te voorkomen dat voedsel droog kookt.
 
Alert
De opkomst was goed en we denken dat we hiermee ouderen alerter hebben gemaakt op hun eigen veiligheid. Zo houden we het veilig in Hendrik-Ido-Ambacht! Wilt u dat er bij u in de buurt ook zo’n bijeenkomst wordt georganiseerd? Bel dan naar de gemeente, telefoonnummer 14 078, en vraag naar één van de veiligheidsadviseurs.

Deel dit bericht met je vrienden!