vrijdag 21 januari 2022

Alles over Ambacht

'Songs from the Isles,' Duyschot Concert met harp en zang

4 april 2014 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Manja Smits en Joost van der Linden brengen in de serie Duyschot Concerten een programma met Engelse liederen. Deze stammen uit verschillende perioden. Er zijn composities van Dowland en Croft uit de 17e en 18e eeuw te horen tot die van Britten en Finzi uit de 20e eeuw. Het programma kreeg als titel: ‘Songs from the Isles’. Behalve als begeleidingsinstrument is de harp ook als solo-instrument te horen.

De samenstellers geven zelf een toelichting op hun programma.
‘De Britse eilanden hebben iets ongenaakbaars. Het weer is er slecht, de kusten zijn steil, het eten heeft een slechte reputatie. Maar één ding staat vast: ze kunnen daar zingen. De Engelse, Ierse, Schotse en Welshe zangers en koren die wereldberoemd zijn geworden passen niet op deze pagina. Volksliedjes als Greensleeves en The Salley Gardens zitten ergens wel in ieders geheugen opgeslagen. Geen componist uit deze contreien die niet een groot deel van zijn werk aan de liedkunst heeft gewijd.

Het was een waar genoegen om uit deze schatkamer te mogen putten voor een heel bijzonder programma. Met oude liederen van luitvirtuoos John Dowland, van Henry Purcell en liederen van Gerald Finzi, Ivor Gurney en Charles Villiers Stanford. Maar ook met volksliedjes, vol weemoed, geestigheid en verlangen, in een meesterlijke bewerking van Benjamin Britten gearrangeerd voor zijn levensgezel Peter Pears en harpist Osian Ellis.’

Manja Smits ontving als eerste harpiste de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding voor musici op het gebied van de klassieke muziek. Tevens was zij prijswinnares in het 'Torneo Internazionale di Musica' te Rome. (1998) Manja Smits studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Arnhem en zette haar studie voort bij Vera Dulova aan het Tsjaikovsky Conservatorium in Moskou. Ze volgde masterclasses bij Susann McDonald, Andrew Lawrence-King en Germaine Lorenzini.

Zij is veelvuldig te horen op de Nederlandse en buitenlandse concertpodia.

Joost van der Linden studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en het Rotterdams Conservatorium. Na zijn studie volgde hij masterclasses aan de Britten-Pears School en nam hij, op uitnodiging, deel aan een masterclass onder leiding van Thomas Allen. Momenteel volgt hij zanglessen bij Sasja Hunnego.

Joost van der Linden heeft gezongen bij het Collegium Vocale Gent en La Chapelle Royale o.l.v. Philippe Herreweghe, Nederlands Kamerkoor en ensembles als Musicalische Compagney uit Berlijn en het Gesualdo Consort Amsterdam. Momenteel is hij werkzaam als freelance musicus bij onder andere The Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman en werkt hij regelmatig samen met het Letse Kesselbergensemble.

Met dit concert wordt de succesvolle serie van 2013-2015 afgesloten. Waarschijnlijk kan ook de nieuwe serie worden gepresenteerd. Door de groeiende belangstelling is aangetoond dat dit klassieke podium in Hendrik-Ido-Ambacht na ruim 30 jaar nog steeds bestaansrecht heeft.

Bijschrift bij de foto’s
'Songs from the Isles'. Zo heet het concertprogramma dat Manja Smits en Joost van der Linden in de Dorpskerk van Hendrik-Ido-Ambacht ten gehore brengen.

Voor verdere gegevens zie bijbehorend agendabericht.

Zie ook:

Lees meer over:

concert duyschot
Deel dit bericht met je vrienden!