zaterdag 22 januari 2022

Alles over Ambacht

Wethouder Andre Flach onthult houten speel- en klimvliegtuig met historische achtergrond

4 maart 2014 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Op zaterdag 8 maart 2014 om 17.15 uur onthult wethouder André Flach van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht aan Brasem in De Volgerlanden een bijzonder houten speel- en klimtoestel. Dit gebeurt in het bijzijn van omwonenden en genodigden. Het toestel heeft de vorm van een houten vliegtuig.

Dit speeltoestel verwijst naar een gebeurtenis precies 70 jaar geleden, op 8 maart 1944, toen in de buurt van de Vrouwgelenweg in De Volgerlanden de geallieerde bommenwerper Consolidated B24H Liberator is neergestort. Dat gebeurde nadat twee Duitse jagers het vliegtuig hadden aangevallen. Met de plaatsing en onthulling van het houten speel- en klimvliegtuig wordt een aangrijpende historische gebeurtenis verbonden aan het hier en nu gekoppeld en levendig gehouden.

Achtergrond informatie crash Consolidated B24H Liberaor 42-100375 (389th Squadron)

Deze B24 was opgestegen uit Engeland op 8 maart 1944 met als doel de Vereinigte Kugellagerfabriken AG, kogellagerfabriek in Erkner, nabij Berlin te bombarderen. Op de weg terug werden zij aangevallen door twee Duitse Focke-Wulfs 190. Een boordschutter werd hierbij dodelijk gewond en ook viel motornummer 2 uit.

Het hevig toegenomen oliegebruik zorgde ervoor dat zij boven de Zuiderzee ervoor kozen om Zuidwaarts te vliegen op zoek naar een plek om te landen. Door brandstoftekort werden zij gedwongen het vliegtuig echter te verlaten boven Hendrik-Ido-Ambacht. Vlak buiten het dorp, net voorbij de Vrouwgelenweg, crashte het vliegtuig, met de dode boordschutter nog aan boord. Door het ontbreken van de brandstof brak er geen brand uit.

Van de elfkoppige bemanning, overleefden er tien de crash. Negen man waren snel opgepakt. De gewonden werden naar het Luftwaffe-hospitaal in Amsterdam gebracht, totdat zij vervoerd konden worden naar Duitsland. De 10e was Keeffe, die maanden later in België werd opgepakt. Keeffe bracht in 1979 een bezoek aan Hendrik-Ido-Ambacht.

 

Lees meer over:

de volgerlanden brasem
Deel dit bericht met je vrienden!