zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

SGP-ChristenUnie: 'Herindeling schadelijk voor de identiteit'

3 maart 2014

HENDRIK IDO AMBACHT - Een herindeling met Zwijndrecht of andere gemeentes is schadelijk voor de identiteit van Hendrik-Ido-Ambacht. Dit vindt Leo Platschorre kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen namens de SGP-ChristenUnie. “De afstand van de burger tot de gemeente wordt alleen maar groter. De korte lijnen van onze huidige gemeente spreken mij juist zo aan.”

De SGP-ChristenUnie is fel gekant tegen iedere vorm van iedere herindeling. “Wij zien geen enkele noodzaak om te komen tot een gemeentelijke herindeling met Zwijndrecht of met andere gemeenten. Herindeling heeft namelijk veel nadelen. Samengevoegde gemeenten hebben vaak weinig met elkaar gemeen. Zij moeten weer opnieuw een identiteit vormgeven. Daarnaast kunnen hierdoor voor ons hele belangrijke punten als zondagsrust in de knel komen, zo geeft Leo Platschorre aan, die sinds 2002 deel uit maakt van de gemeenteraad.

Niet goedkoper 
“Daarnaast is een nieuwe gemeente veel minder herkenbaar voor de burger. Politiek en bestuur komen dan namelijk nog verder bij de burger vandaan te staan. Het serviceniveau van de gemeente zal dalen, omdat burgers meestal verder moeten reizen voor het afhalen van bijvoorbeeld een nieuw rijbewijs. Nog belangrijker is dat volgens onderzoek van de Universiteit van Groningen een herindeling zorgt voor hogere kosten. Deze kosten zijn noodzakelijk voor het fuseren van diensten en het bouwen van een nieuw gemeentehuis. Pas na tien jaar levert een herindeling financieel rendement op. Als laatste is een grotere gemeente zeker niet slagvaardiger of bestuurskrachtiger. Het mooie van onze gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is dat korte lijnen meer mogelijk maken”, zo geeft Leo Platschorre aan.

Foto: Leo Platschorre is fel tegen een gemeentelijke herindeling. “De identiteit van Ambacht zal verloren gaan en bijvoorbeeld de zondagsrust kan dan onder druk komen te staan.” (Foto: Jeroen van der Laan)

Wel samenwerken in de regio 
Platschorre, die in het dagelijks leven secretaris van de Raad van Bestuur van een zorginstelling is,  wil zeker wel samenwerken met de andere gemeenten binnen de Drechtsteden. “Bijvoorbeeld samenwerken op het gebied van de regionale economie. Ik wil graag nieuwe bedrijven aantrekken en  bedrijventerreinen ontwikkelen. Daarmee voorkom je dat je als gemeenten concurreert en uitgespeeld wordt door bedrijven. Ook voorkom je een  eenzijdige invulling van bedrijfsterreinen, zoals teveel kantoorruimte of alleen maar lichte industrie.” Leo Platschorre wil ook de hoge werkloosheid aanpakken. “De regio Drechtsteden kent een hoge werkeloosheid. Op dit gebied is er de afgelopen jaar al veel gebeurd, maar om verder te gaan moet je dit regionaal aanpakken samen met het bedrijfsleven uit de regio. Dus geen herindeling maar wel samenwerken in de regio op het gebied van economie, werkgelegenheid en sociaal beleid.”

Geen gekozen Drechtraad 
De SGP-ChristenUnie is geen voorstaander van een gekozen Drechtraad. “Dit houdt in dat wij het geen goed idee vinden om de burgers rechtstreeks te laten stemmen voor de Drechtraad. Je kiest dan weer een nieuwe bestuurslaag naast de provincie. De Drechtraad is verlengd lokaal bestuur. De uiteindelijke beslissingen worden genomen in de gemeenteraad. Dit moet zo blijven,” zo geeft de 57-jarige Platschorre aan.

Deel dit bericht met je vrienden!