vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Maarten van den Heuvel: “Gemeente geeft ruimte aan initiatieven van bewoners”

17 februari 2014

HENDRIK IDO AMBACHT - In Hendrik-Ido-Ambacht barst het van de goede ideeën en initiatieven. Alleen de gemeente moet ruimte geven aan ideeën van bewoners en initiatieven uit de samenleving faciliteren. Maarten van den Heuvel, nummer 4 van de PvdA: “Dat is redelijk nieuw voor de overheid. Wij willen de komende jaren actief werken aan deze nieuwe rolverdeling tussen overheid en maatschappij.”

De overheid is niet langer de instantie die alles regelt en bepaalt. Nee, de overheid neemt een bescheidener positie in en geeft ruimte aan initiatieven van bewoners. Door ruimte te bieden, ontstaan namelijk goede ideeën en initiatieven van bewoners. “Stapje voor stapje ontwikkelt zich het idee van een kleinere overheid die aansluit bij initiatieven in de samenleving en daaraan een bijdrage levert”, zegt Van den Heuvel.

Een voorbeeld. Wanneer bewoners van een straat gezamenlijk het idee opvatten om het onderhoud van hun groenstrook over te nemen, dan moet dat mogelijk zijn. Zonder al te veel bureaucratie. Van den Heuvel: “De gemeente zorgt voor de goede randvoorwaarden, de bewoners doen de rest.”

“We zullen de komende raadsperiode moeten uitvinden hoe de bestuurskracht van de overheid eruitziet onder die nieuwe omstandigheden”, vervolgt Van den Heuvel. “Dit betekent dat ook de plaats en de werkwijze van politieke partijen ter discussie staan. Wij willen actief op zoek naar mensen, groepen en organisaties die samen met ons de zoektocht naar de samenleving van morgen willen aangaan.”

 

Lees meer over:

PvdA samenleving initiatieven
Deel dit bericht met je vrienden!