donderdag 27 januari 2022

Alles over Ambacht

Gemeente brengt onrechtmatig grondgebruik in kaart

5 februari 2014

HENDRIK IDO AMBACHT - De gemeenteraad is maandagavond akkoord gegaan met een voorstel van het college voor het instellen van een snippergroenregeling. Gedurende een jaar kunnen woningeigenaren die onrechtmatig een stukje gemeentegrond in gebruik hebben, dit onder voorwaarden voor een extra lage prijs aankopen.

De snippergroenregeling richt zich op bewoners die ten onrechte een stukje gemeentegrond bij hun tuin in gebruik hebben. Dat is vaak onbewust gebeurd; de situatie was bijvoorbeeld al zo bij de aankoop van het huis of de grens is ongemerkt opgeschoven.

De gemeente biedt woningeigenaren met de regeling eenmalig de mogelijkheid om - onder voorwaarden - onrechtmatig in gebruik genomen snippergroen aan te kopen. Hiermee wordt de woningeigenaar formeel eigenaar van de grond. Woningeigenaren kunnen zich gedurende een jaar (ingangsdatum dit voorjaar) melden voor aankoop van de grond tegen een gereduceerde vierkante meterprijs van € 50. De regeling is van toepassing op langer bestaande situaties. De grond moet minimaal gedurende een periode van 10 jaar onrechtmatig in gebruik genomen zijn. Daarnaast moet de grond voor verkoop in aanmerking komen; er mogen bijvoorbeeld geen kabels en leidingen lopen.

Voor de snippergroenregeling brengt de gemeente vanaf februari het onrechtmatig grondgebruik in de hele gemeente actief in kaart. Bewoners kunnen zich melden voor gebruik van de regeling via projecten@h-i-ambacht.nl. Bewoners die hier geen gebruik van maken, of die mogelijke verjaring niet kunnen aantonen, moeten de onrechtmatig in gebruik genomen grond teruggeven aan de gemeente. Gebeurt dat niet, dan volgt een juridische procedure.

Deel dit bericht met je vrienden!