donderdag 27 januari 2022

Alles over Ambacht

Ton Koopman in Duyschot Concert

21 januari 2014

HENDRIK IDO AMBACHT - In de wereld van de klassieke muziek is de naam van Ton Koopman een begrip. Als vertolker van barokmuziek is hij internationaal befaamd. Komende zaterdag is hij nu eens niet te horen op een van de grote podia ergens ver weg, maar te beluisteren in de intieme sfeer van de Dorpskerk van Hendrik-Ido-Ambacht.

De roem van Ton Koopman heeft te maken met zijn opmerkelijke speelvaardigheid op orgel en klavecimbel waarvoor hij tweemaal de Prix d'Excellence ontving. Al voor de afronding van zijn studies legde Ton Koopman de basis voor een loopbaan als dirigent, in het bijzonder voor het zeventiende en achttiende-eeuws ensemble repertoire. In 1979 richtte hij het Amsterdam Baroque Orchestra op, waaraan in 1992 het Amsterdam Baroque Choir werd toegevoegd.

Als organist heeft Ton Koopman op de belangrijkste historische instrumenten van Europa gespeeld en als klavecinist en dirigent van het ABO&C is hij te gast geweest in nagenoeg alle belangrijke concertzalen en muziekfestivals ter wereld.

Van 1994 tot 2004 heeft Ton Koopman met het ABO&C gewerkt aan zijn ‘mammoetproject’: het uitvoeren en opnemen van alle overgeleverde cantates van J.S. Bach. Dit leverde hem vele prijzen op.

In het Bach-herdenkingsjaar 2000 werd hem een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht verleend, vanwege zijn uitnemende bijdragen aan het onderzoek naar en de vertolking van het religieuze oeuvre van J.S. Bach. 

Na het opnemen van de Bach cantates met Amsterdam Baroque Orchestra & Choir begon Ton Koopman aan zijn volgende grote project: het uitvoeren en opnemen van het gehele overgeleverde oeuvre van Dieterich Buxtehude, één van de grote voorbeelden van de jonge Johann Sebastian Bach. De opnames zijn afgerond; er zijn 31 cd’s opgenomen

Van de componisten J.S. Bach en D. Buxtehude, waar hij zoveel studie van heeft gemaakt, worden in het komende concert werken uitgevoerd. Enkele voorbeelden uit het programma: D. Buxtehude de Fuga in C groot BuxWV 174, van J.S. Bach: Fantaisie in G groot BWV 572 en Wachet auf ruft uns die Stimme.

Van Bachs zoon Carl Philipp Emanuel wordt Sonata in D groot uitgevoerd. Hij vormt een overgangsfiguur van de barok naar de romantiek. Het totale programma is te lezen in de nieuwsbrief die abonnees ontvangen en ook via de website is te downloaden.

Het bestuur heeft onlangs besloten dat iedereen die de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, gratis toegang heeft tot de concerten van de stichting. Voor leerlingen en studenten die niet over zo’n ruime beurs beschikken, wordt de drempel zo weggenomen om een concert bij te wonen.

Natuurlijk hoopt het bestuur deze bezoekers aan zich te binden als ze de leeftijd hebben bereikt dat er wél moet worden betaald voor de intree.

Bijschrift bij de foto:
Ton Koopman is bij uitstek de geschikte vertolker van werken van Bach en Buxtehude. Het orgel in de Dorpskerk is bij uitstek geschikt voor deze muziek.

 

Lees meer over:

dorpskerk duyschot
Deel dit bericht met je vrienden!