donderdag 3 december 2020

Alles over Ambacht

Stichting Generatio organiseert GrootOuderDag

23 december 2013 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Op 5 april 2014 organiseert Stichting Generatio een dag voor grootouders. Het thema luidt ‘Nooit te oud om (van) te leren’. De dag wordt gehouden in het gebouw van De Driestar te Gouda.

Voor zover bekend is dit de eerste christelijke toerustingsdag voor grootouders in Nederland. Aanleiding voor de dag is in de eerste plaats de vraag vanuit de doelgroep. Rob Hondsmerk, directeur Stichting Generatio uit Hendrik Ido Ambacht: “Het afgelopen jaar kwamen er vanuit het hele land vragen bij ons binnen van grootouders. Veel meer dan vroeger zijn zij betrokken bij de (geloofs)opvoeding van hun kleinkinderen omdat beide ouders (moeten) werken.
 
Daarnaast krijgt ook een steeds groter aantal te maken met situaties van scheiden en hertrouwen van kinderen waardoor er nieuwe kleinkinderen bij komen of ze hun kleinkinderen niet meer zien. Ook is er vaak zorg onder grootouders over niet-christelijke (klein)kinderen. Uit de praktijk van ons werk blijkt dat er voor de generatie opa’s en oma’s geen goede, Bijbelse toerusting te vinden is aangaande de (geloofs)opvoeding van hun kleinkinderen, terwijl daar wel behoefte aan is. Dat alles deed ons besluiten tot het organiseren van een dag voor grootouders.”
 
De GrootOuderDag van 5 april vindt plaats in het gebouw van ‘De Driestar’ te Gouda en begint om 10:00 uur. Het thema van de dag ‘Nooit te oud om (van) te leren’ kwam tot stand na een brainstorm met verschillende opa’s en oma’s. Rob: “Oudere mensen blijven langer ‘jong’ en actief dan vroeger en zijn dus meer dan ooit in staat om dingen te ondernemen met hun kleinkinderen. Uit de brainstorm blijkt dat grootouders zichzelf niet te oud vinden om te leren over de belevingswereld van hun kleinkinderen, maar het aanbod moet er wel zijn. Daar komt bij dat de oudere generatie de jongere generatie veel te leren heeft.
 
De vraag is alleen hoe je als oudere iets overbrengt op een manier die bij je kleinkind past. Met deze en andere uitdagende vraagstukken gaan we tijdens de GrootOuderDag aan de slag. Onder de sprekers bevinden zich mensen uit de verschillende generaties, waaronder Ria de Baat (schrijfster, kinderwerker en oma) en Floor Pieters (zakenman en opa). Ook kleinkinderen komen aan het woord. Verder is er tijd voor ontmoeting en ’s middags zijn er workshops en gespreksgroepen te volgen.”
 
Meer informatie over deze dag is te vinden op www.generatio.nu/grootouderdag. Aanmelden is noodzakelijk. Er wordt geen toegangsprijs gevraagd. Er wordt een collecte gehouden om de kosten te dekken.

Lees meer over:

kleinkinderen grootouderdag
Deel dit bericht met je vrienden!