donderdag 3 december 2020

Alles over Ambacht

NIX onder de 18, ook in Hendrik-Ido-Ambacht

19 december 2013 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Deze week vallen in Hendrik-Ido-Ambacht brieven van de gemeente op de mat bij alle horecaondernemers en sportverenigingen. De brieven horen bij de landelijke campagne ‘NIX onder de 18’. Een campagne om de sociale norm te versterken dat het normaal is om voor je 18e geen alcohol te drinken en niet te roken. De gemeente onderschrijft deze norm van harte.

Horeca en sportverenigingen
In de brief vraagt de gemeente sportverenigingen en horecaondernemers om de campagne te ondersteunen. Daarvoor is een aantal hulpmiddelen beschikbaar.

Per 1 januari 2014 verhoogt de Rijksoverheid de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. De leeftijdgrens van 18 jaar is vastgesteld omdat alcoholgebruik schadelijk is voor de gezondheid van jongeren. Ook leidt drankgebruik door jongeren tot veel overlast. De wet stelt daarom strengere regels voor de verkopers van alcohol en wil stimuleren dat ouders zelf voorkomen dat jongeren gaan drinken.

Boetes
In de wet is geregeld dat verkopers als zij alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar een boete riskeren. Ook jongeren onder de 18 jaar die alcoholhoudende drank in hun bezit hebben in de openbare ruimte zijn strafbaar.

Ter illustratie:
Als een kind alcohol bij zich heeft op straat, in een winkelcentrum, station, park, horeca of sportkantine dan kan hij of zij  een boete krijgen. Dat kan ook als de fles of het blikje nog dicht is. De hoogte van de boete is vastgesteld op € 45,- voor jongeren tot 16 jaar en € 90,- voor 16- en 17-jarigen.
 
Leeftijdsgrens tabak ook naar 18 jaar
De leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak is nu 16 jaar. In het regeerakkoord is opgenomen dat deze leeftijdsgrens vanaf 1 januari 2014 ook naar 18 jaar gaat. Verkopers worden strafbaar als zij tabak aan jongeren onder de 18 jaar verkopen. Jongeren zelf worden niet strafbaar gesteld.

Dit bericht is onderdeel van de campagne NIX onder de 18. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht sluit niet alleen aan bij deze landelijke campagne, neemt ook deel aan het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je toekomst?!.

Lees meer over:

sport horeca alcoholpreventie
Deel dit bericht met je vrienden!