donderdag 3 december 2020

Alles over Ambacht

SGP-ChristenUnie: Gebruik blauwe papiercontainer uitbreiden

10 december 2013 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Vorige week heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuw afvalbeleidsplan. Een van de voornemens uit dit plan is het beschikbaar stellen van een blauwe papiercontainer voor iedere inwoner van Ambacht op vrijwillige basis. Erik van Hartingsveldt huidig raadslid en kandidaat nummer zes voor SGP-ChristenUnie, is blij met dit besluit. “Naast dat het onze Bijbelse opdracht om goed voor de aarde te zorgen, levert het ook nog voordelen op voor het milieu en de portemonnee. Wel wil ik het gebruik van deze container behoorlijk uitbreiden.”

Voor de SGP-ChristenUnie is duurzaamheid het zevende speerpunt voor aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Volgens Erik van Hartingsveldt past het nieuwe afvalbeleid prachtig bij de visie van de SGP-ChristenUnie. “Niet voor niets heet ons verkiezingsprogramma ‘Bouwen en Bewaren’. De mens heeft van God de taak gekregen om de aarde goed te beheren. We moeten niet alleen onze naaste liefhebben, maar ook zorg dragen voor het milieu. Afval scheiden maakt daar deel van uit, omdat de aarde dan minder vervuild raakt.”

Erik van Hartingsveldt wil dat iedere inwoner de mogelijkheid krijgt een blauwe papiercontainer te ontvangen. Daarin moeten op termijn ook andere herbruikbare materialen worden gedeponeerd. 

Foto: Jeroen van der Laan
Van Hartingsveldt (38 jaar) geeft aan dat tegenwoordig veel oud papier en karton in de grijze huishoudcontainer terecht komt. “Het afval uit deze container wordt verbrand. Dat betekent verlies van grondstof en een hogere CO2-uitstoot. Als papier echter wordt gescheiden, levert dat winst op voor het milieu. Gescheiden afval kan gerecycled worden zodat het wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.”

Goede doelen 
Niet alleen het milieu is gebaat bij de blauwe papiercontainer, ook de portemonnee. “Ambachtse verenigingen en maatschappelijke instellingen halen oud papier op voor het goede doel”, vertelt Van Hartingsveldt enthousiast. “Met de blauwe papiercontainer kunnen organisaties op een makkelijker manier meer inkomsten genereren. En bewoners hoeven de container alleen maar aan de weg zetten.’ Het nieuwe beleid bezorgt de huishoudens geen extra kosten. Erik: “De inzameling via de containers zorgt namelijk voor lagere vuilverbrandingskosten. Een bijkomend voordeel van de nieuwe container is dat bewoners geen last meer hebben van die kartonnen dozen bij de schuurdeur.”

Gebruik uitbreiden 
In de toekomst kan er met de blauwe papiercontainer nog veel meer voordeel worden gedaan. In Sliedrecht loopt al enige tijd een proef waarbij huishoudens droge en herbruikbare onderdelen gescheiden inzamelen van de rest van het huishoudelijk afval. Het doel is het hergebruik van huishoudelijke afvalstromen te verhogen. Hiermee kan vervolgens de landelijke scheidingsdoelstellingen voor huishoudelijk afval worden gerealiseerd. Van Hartingsveldt maakt zich er sterk voor om deze blauwe container niet alleen te gebruiken voor papier en karton maar in de toekomst ook voor textiel, kleine metalen en plastic. Voor Erik van Hartingsveldt is het duidelijk: “Door oplossingen als de blauwe papiercontainer komt ´Een beter milieu begint bij jezelf´ een stuk dichterbij!”
 

Deel dit bericht met je vrienden!