zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

Interview over de oprichting jongerenafdeling Gemeente Belangen H.I.Ambacht

4 november 2013

HENDRIK IDO AMBACHT - Sharina Helderop interviewt Christiaan Pronk (21). Zij hebben op 11 juni 2013 Gemeente Belangen Jong (GB Jong) opgericht in Hendrik-Ido-Ambacht. Deze tak van de lokale partij Gemeente Belangen zet zich op vrijwillige basis in voor de jongeren in Ambacht. Samen gaan zij proberen een gezicht geven aan meningen van jongeren. Christiaan vertelt hoe het is gegaan.

Hoe ben je bij Gemeente Belangen terechtgekomen?
 “Het begon allemaal zo’n vier jaar geleden. Ik wilde iets voor de jongeren in Ambacht betekenen, maar hoe, waar en wanneer ik dat zou doen, wist ik nog niet. De politieke ambitie was er in ieder geval. Op een dag zag ik een bericht staan van Ary Cramer, fractievoorzitter Gemeente Belangen, dat zijn partij leden zochten. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Bas is er vanaf het begin ook bij betrokken. Ik vertelde hem over de partij en dat ze leden zochten. Al snel volgde een gesprek met Ary Cramer en door dat gesprek ben ik volledig om. Het voelde eigenlijk gewoon goed aan. Inmiddels ben ik drie maanden schaduwfractielid.”

Hoe is Bas in het verhaal terechtgekomen?
“Eigenlijk is Bas er vanaf het begin er al bij betrokken. Toen ik hem vertelde over de partij en dat ze leden zochten, stond hij er in eerste instantie een beetje raar van te kijken, maar hij wilde ook een luisterend oor bieden voor de jongeren hier. Hij is meegegaan naar het gesprek met Ary Cramer. Hij is ook schaduwfractielid.”

Wat heb je in die drie maanden als schaduwfractielid gedaan binnen de partij?
“In het begin is het vooral meelezen met wat er gebeurt. Op die manier leer je de partij beter kennen, leer je wat er speelt in de gemeenteraad en wie de gezichten zijn achter de andere partijen. Dat is natuurlijk heel belangrijk, maar ik ben in de eerste maanden vooral actief geweest op de achtergrond waar ik GB Jong heb opgebouwd tot wat het momenteel is. Wat ik wel op de voorgrond deed, was meegaan met de partij als ze ergens in Ambacht gaan staan. Ze maken dan contact met de burgers en vertellen ook over de partij.”

Wat is er op dit moment gaande in de gemeenteraad wat voor belang is voor jongeren?
“Het zwembad is natuurlijk wel een actueel punt. Afgelopen donderdag is er besloten in de raad dat het gemeenschappelijke zwembad, voor Ambacht en Zwijndrecht, wordt gevestigd in Ambacht. Ook is er een mogelijkheid dat het bestaande zwembad, ‘De Louwert’, wordt uitgebreid, maar daar is verder nog niks over bekend. Voor jongeren is dit natuurlijk van belang.

Wat zijn de speerpunten voor GB Jong?
“We bieden een luisterend oor. Dit doen we door bijvoorbeeld op Facebook een stelling neer te zetten waar zij op kunnen reageren. Dit bundelen we en koppelen we terug naar de fractie. Op die manier krijgen jongeren ook een stem. Jongeren zijn de toekomst, dus die mogen niet vergeten worden.”

Hoe combineer je GB Jong met je werk?
“Ik werk fulltime als verkoper van automaterialen en industrie, daarnaast studeer ik thuis. Het is soms lastig om te combineren, maar zeker niet onmogelijk. Eerst ging ik bijvoorbeeld vier keer per week naar de sportschool, nu een keer. Waar een wil is, is een weg”

Zou je je baan opgeven als je de mogelijkheid krijgt om je verkiesbaar te stellen voor GB?
“Dat is niet aan de orde, activiteiten m.b.t. raadslid- of burgerlidmaatschap vinden voornamelijk plaats in de avonduren. Ik heb een vast contract bij het bedrijf waar ik nu werk, en dat is goed combineren. In deze tijd mag je in je handen klappen als je een vast contract heb. Daarnaast zijn we nog maar net begonnen met GB Jong, ik weet ook nog niet hoe het gaat lopen.”

Hoe zijn de reacties op GB Jong?
“Over het algemeen zijn ze wel positief tot nu toe. Natuurlijk zijn we net begonnen en zijn er nog weinig leden, maar iedereen kan met zijn ideeën, suggestie, vragen en/of mening terecht op de Facebookpagina. Reacties naar gbjong@gembel.nl.

Foto: Bas en Christiaan (rechts).

Interview gemaakt door: Sharina Helderop.

Lees meer over:

gemeente belangen louwert
Deel dit bericht met je vrienden!