dinsdag 25 januari 2022

Alles over Ambacht

Aaike Kamsteeg: "Waarom uitstel kap bomen rond Perenlaantje?"

22 augustus 2013

HENDRIK IDO AMBACHT / ZWIJNDRECHT - In de afgelopen tijd heeft de Stuurgroep De Volgerlanden besloten de kap van bomen rond het Perenlaantje in Hendrik-Ido-Ambacht uit te stellen. Tal van liefhebbers van groen waren blij verrast. Zou al het groen dan toch behouden blijven? Van uitstel zal vast wel afstel komen!

Wethouder Aaike Kamsteeg van de gemeente Zwijndrecht legt uit op zijn weblog:

"Wat is de reden van het uitstel? De reden is dat er op korte termijn niet gebouwd gaat worden in dat gebied. We gaan eerst onze aandacht focussen op een ander deel van Volgerlanden-oost. Het algemene uitgangspunt is dat we geen kosten maken voor voorbereidingen die ook later kunnen plaatsvinden. Anders komen er weer extra rentelasten bij, terwijl de ontwikkeling van de Volgerlanden financieel al zwaar onder druk staat.

Dat het Perenlaantje zelf behouden blijft is geen discussiepunt: dat uitgangspunt staat al van meet af aan vast. Dat het gebied eromheen ontwikkeld gaat worden, staat eveneens al vanaf de aanvang van het project vast. In het inmiddels onherroepelijk vastgestelde bestemmingsplan is dat dan ook het uitgangspunt.

Degenen die pleiten voor handhaving van al het groen, moeten wel beseffen wat dat betekent. In dat geval zal een aanmerkelijk deel van het plangebied niet ontwikkeld kunnen worden. Dat leidt tot een verlies van al snel meer dan 10 miljoen euro, als gevolg van het mislopen van grondopbrengsten. Dat verlies komt dan bij het tekort van meer dan 15 miljoen dat we nu al voorzien. Dat zal ernstige gevolgen hebben voor de financiële situatie van beide gemeenten!

In tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, is De Volgerlanden geen 'prestigeproject'. Het is een Vinex-opdracht die eind jaren '90 door het Rijk aan de Drechtsteden werd opgelegd en die Zwijndrecht en Ambacht op zich hebben genomen.

Ik hoop dat de crisis in de woningbouw snel voorbij is en dat de grondverkopen weer gaan aantrekken. Gelukkig wordt er nog steeds gebouwd, maar in een laag tempo. Het is voor de portemonnee van Zwijndrecht (en Ambacht) van groot belang dat het tempo omhoog gaat en dat er spoedig een kapvergunning kan worden aangevraagd", aldus Aaike Kamsteeg.

Lees meer over:

groen volgerlanden perenlaantje
Deel dit bericht met je vrienden!