woensdag 19 januari 2022

Alles over Ambacht

Noodkap oude beuken begraafplaats Waalhof onafwendbaar

24 juni 2013

HENDRIK IDO AMBACHT - Al enkele jaren zijn de twee beeldbepalende rode beuken op de begraafplaats Waalhof aangetast door reuzenzwam. Aan de buitenkant zien de bomen er nog kerngezond uit, maar inspectie wijst uit dat de houtrot in de stam nu zorgwekkend is. De zwam is via beschadigde wortels de stam ingedrongen. Hierdoor zijn de houtvaten verstopt en is de boom van binnenuit gaan rotten. Vooral de stabiliteit is in het geding. Kappen is daarom helaas onvermijdelijk. 

Gevaar
Uit onderzoek met speciale apparatuur blijkt dat de kern van de boomstam ernstig is aangetast. Wethouder Floor van de Velde: “De veiligheidsrisico’s zijn te groot. Door de houtrot kunnen takken spontaan afbreken, zelfs de stam kan breken. Dit levert gevaar op voor bezoekers van de begraafplaats en er kan flinke schade ontstaan aan de grafmonumenten. Ook de huizen en het verkeer in de Kerkstraat lopen gevaar. Kappen is daarom helaas onvermijdelijk. Het gaat me wel aan het hart, want het zijn prachtige oude bomen.”. 
 
Noodkap
Vanwege de urgentie en de veiligheidsrisico’s maakt de gemeente gebruik van een noodkap-procedure. De aannemer zal binnenkort starten met het werk. De bomen worden in delen gerooid om schade aan de grafmonumenten te voorkomen. Het wortelstelsel direct onder de stam wordt weggehaald. Om de graven in de omgeving van de bomen niet te verstoren, blijft de rest van de wortels in de grond. De werkzaamheden duren ongeveer een week. De begraafplaats is dan gesloten voor bezoekers. Verkeer in de Kerkstraat zal worden omgeleid. 
 
Herplant 
De gemeente gaat op de begraafplaats dit najaar twee nieuwe, jonge bomen planten. Het duurt nog geruime tijd voordat deze bomen net zo imposant zijn als de oude beuken.
Deel dit bericht met je vrienden!