woensdag 19 januari 2022

Alles over Ambacht

Ambachtenaren lopen marathon door snikheet Oeganda

12 juni 2013

HENDRIK IDO AMBACHT - Op 30 mei liepen Roland Kasius en Kees Neven een Musketiermarathon in het noorden van Oeganda. Het was een onbewolkte en snikhete dag, maar de beide Ambachtenaren waren vastbesloten om de marathon te volbrengen. De marathon voerde door het prachtige groene tropische gebied van Oeganda, en ging volledig over onverharde wegen.

Om kwart voor zes werden de lopers toegesproken door Henk Stoorvogel, leider van de 4e Musketiers: “Vanaf deze dag willen wij geen toeschouwers meer zijn maar deelnemers. Wij willen geen mannen zijn die een eindje gaan maar mannen die heel de weg gaan – Wij gaan heel de weg!”

Eerder in de week zijn de 120 lopers op bezoek geweest bij een project van Compassion en hebben ze een sloppenwijk bezocht waar de gesponsorde kinderen wonen, voor zover je kunt spreken van wonen. Zij hebben getuigenissen gehoord van weduwen, waarvan de man was vermoord om de christelijke levensovertuiging.

Ook ontsnapte kindsoldaten uit het leger van Josef Koney hebben hun heftige verhaal verteld. De Musketiermarathon werd gehouden bij het Compassion project in Adwari, en werd bezocht door ongeveer 2000 mensen uit de omgeving. Adwari kent geen hotels, heeft geen ziekenhuis, heeft nauwelijks faciliteiten. De dichtstbijzijnde stad, Lira, ligt op anderhalf uur rijden. Kampala, de hoofdstad, ligt acht uur rijden naar het Zuiden.

Maar Adwari werd voor ons als Musketiers symbool voor het lijden én de kracht van de Noord Oeganda. Door de marathon juist in zo’n vergeten dorpje te organiseren zou heel Oeganda beseffen dat het Noorden weer meetelt. En de inwoners van Adwari zelf zouden het middelpunt zijn van een evenement dat nationaal en internationaal veel aandacht trekt. God is Adwari niet vergeten en er is hoop voor Noord Oeganda – dat is de boodschap die de marathon in Adwari voor de Oegandezen communiceerde.

Door het opgehaalde sponsorgeld (ruim 1.2 miljoen) kunnen:
-  500 kinderen voor drie jaar in het project van Compassion geholpen worden,
-  22 studenten de komende jaren een studie volgen,
-  3 projecten om kinderen en vrouwen onderwijs te geven, door Open Doors gefinancierd worden.

Roland en Kees liepen de marathon van hun leven en zijn bezig om de vele indrukken te verwerken. Zij bedanken bij deze ook alle gulle gevers.

Wilt u meer lezen over deze unieke marathon, kijk dan op www.musketiermarathon.nl en lees het blog. Hier kunt u ook de informatie lezen over de Muskathlon in 2014 die georganiseerd gaat worden in Israël & Palestijnse gebieden – Uganda – Ethiopië.

Wilt u als nog bijdragen? Dit kan tot 1 juli op:
www.de4emusketier.nl/lopers/189-roland-kasius
www.de4emusketier.nl/lopers/188-kees-neven

Deel dit bericht met je vrienden!