woensdag 19 januari 2022

Alles over Ambacht

Michel Hordijk geeft pupillen trainerscursus bij ASWH

10 juni 2013 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Woensdagavond 3 juli en vrijdagavond 5 juli geeft Michel Hordijk een tweedaagse pupillen trainerscursus op het complex van ASWH in Hendrik-Ido-Ambacht.

De Zwijndrechtenaar Hordijk, techniektrainer bij de jeugdopleiding van Ajax (een functie die hij eerder vervulde bij NAC Breda, FC Utrecht en CSKA Moscow) zal tijdens deze cursus een viertal aspecten behandelen waar iedere pupillentrainer zijn voordeel mee kan doen: visie, vaardigheid, oefenvormen en coachmomenten. ‘Je visie is altijd je vertrekpunt’, legt Hordijk uit. ‘Hoe kijk je naar voetbal in het algemeen, wat is je idee bij opleiden?

Aangezien bij pupillen de technische vaardigheid het belangrijkste facet is, besteed ik daar ook veel aandacht aan in de cursus, zowel aan de eigen vaardigheid als aan het aanleren van technieken bij jeugdspelers. Een essentiële voorwaarde om vervolgens effectief te kunnen trainen zijn uitdagende en compacte basisvormen, die ervoor zorgen dat spelers zo vaak mogelijk in situaties komen waarin ze een technisch onderdeel oefenen.

Tot slot gaat het er natuurlijk om wat je coacht, en wat juist niet. Hoe benader je spelers, wat zeg je, en hoe zeg je dat?’ De tweedaagse cursus zal voornamelijk praktijkgericht zijn, waarbij op het veld van ASWH tal van trainingsvoorbeelden de revue zullen passeren. ’Voor een jeugdtrainer die twee of drie keer per week met zijn team bezig is, is het natuurlijk het meest interessant wanneer hij dingen krijgt aangereikt waar hij direct iets mee kan.

Dus om dat soort dingen moet het gaan. Om de basis. Dat klinkt simpel. Maar zoals Cruijff het ook zegt: simpel is vaak het moeilijkst. Dat betekent onder andere dat wanneer je de basis beheerst en van daaruit kan werken, je al een heel eind kan komen.’

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden op de website van ASWH terecht, alsmede op www.fsambacht.nl. Tevens kan gebeld worden naar Raymond Zwildens (contactpersoon Football Skills Ambacht, telnr. 06-51663065).

Op de foto: Michel Hordijk

Lees meer over:

voetbal aswh
Deel dit bericht met je vrienden!