zaterdag 22 januari 2022

Alles over Ambacht

Gemeente introduceert ‘zelfbeheer groen’

30 mei 2013 (door Hennie van der Zouw)

Buren kunnen hun eigen buurttuin inrichten en zelf beheren

Na de succesvolle Plant-Maar-Raakdag op 18 mei, waarop bewoners plantsoenen hebben opgefleurd met eenjarige plantjes, introduceert de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht nu ‘zelfbeheer groen’. Buren die het leuk vinden om samen te tuinieren kunnen hun eigen buurttuin inrichten en zelf beheren. Een rozentuin of een tuin met geurende bloemen waar de vlinders op afkomen? Of toch liever een moestuin? Dat kan. De gemeente stelt delen van het openbaar groen graag beschikbaar voor groene bewonersinitiatieven.

Wethouder Floor van de Velde: “Buren die samen tuinieren maken hun buurt leuker. Straten krijgen een eigen gezicht, een eigen identiteit. Samen tuinieren zorgt voor meer contact met de buren. De openbare ruimte is van en voor iedereen. Samen met bewoners kunnen we de kwaliteit van ons groen hoog houden.”

Meedoen is eenvoudig. Bedenk samen met minimaal twee buren een leuk groen plan, vraag omwonenden om het initiatief te steunen en leg uw idee voor aan de gemeente. Wethouder Van de Velde: “In gemeenten waar zelfbeheer van groen al langer mogelijk is, hebben bewoners al veel goede ideeën uitgevoerd. Als een paar mensen het voortouw nemen, willen anderen vaak wel een handje helpen. En de groenspecialisten van de gemeente denken graag mee over de inrichting. Zij kunnen adviseren welke planten geschikt zijn en hoe u deze kunt onderhouden.”
Overeenkomst

De afspraken tussen gemeente en bewoners worden vastgelegd in een overeenkomst voor minimaal twee jaar. Het terrein blijft eigendom van de gemeente. Het is voor iedereen toegankelijk. Er mogen alleen natuurlijke materialen en middelen voor het onderhoud worden gebruikt. Specialistisch werk zoals de riolering en het onderhoud aan de bomen blijft de verantwoordelijkheid van de gemeente. Als het onderhoud aan het groen wordt verwaarloosd, gaat de gemeente het terrein weer onderhouden.

Kijk voor meer informatie en het aanvraagformulier op www.h-i-ambacht.nl

Zie ook:

Lees meer over:

buren plantsoen zelfbeheer groen
Deel dit bericht met je vrienden!