zaterdag 22 januari 2022

Alles over Ambacht

Stijlvolle 4 mei herdenking

6 mei 2013 (door Hennie van der Zouw)

HENDRIK IDO AMBACHT - Op zaterdag 4 mei herdachten de bewoners van Ambacht in hun gemeente de Nederlandse oorlogs- slachtoffers. Een grote groep inwoners uit onze gemeente liep mee in de stille tocht, die van het gemeentehuis naar begraafplaats ‘Waalhof’ leidde. Burgemeester Jan Heijkoop sprak de aanwezigen toe en dit werd gevolgd door twee minuten stilte.  

De burgemeester nam de aanwezigen mee naar het moment zodat de Tweede Wereldoorlog in Hendrik-Ido-Ambacht echt voelbaar werd. Op zaterdag- ochtend 11 mei 1940 viel het eerste slachtoffer, een onschuldige burger. Aan de Veersedijk wordt de jonge Gré Baas aan de ontbijttafel dodelijk getroffen door een verdwaalde kogel. Zij ligt begraven op ‘Waalhof’. 
 
Jan Heijkoop: “Zij staat symbool voor de slachtoffers die in ons dorp vielen tussen mei 1940 en de bevrijding vijf jaar later. Zij lieten hun leven zodat wij in vrijheid kunnen leven.” Tijdens de twee minuten stilte herdachten alle aanwezigen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hen die hun leven verloren tijdens oorlogssituaties of vredesmissies erna. 
 
Vrijheid spreek je af 
Vrede en vrijheid zijn thema’s die ook jonge Ambachters aan het denken en zelfs schrijven zet. Zo las Cassey Knipscheer tijdens de herdenking haar gedicht ‘Afgesproken’ voor. Daarin laat ze zien dat er afspraken nodig zijn om in vrede met elkaar te leven. Afspraken die ruimte bieden, maar die ook begrenzen. Cassey is één van de winnaars van de gedichtenwedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door het Herdenkingscomité 4 & 5 mei (Hendrik-Ido-Ambacht) en de Stichting Oranjefeesten (Zwijndrecht).
 
 
 
 

Lees meer over:

herdenking 4 mei waalhof
Deel dit bericht met je vrienden!