ASWH door zege in topper terug in de titelrace

24 maart 2013

HENDRIK IDO AMBACHT -  ASWH heeft zich vanmiddag opnieuw gemeld in de strijd om het kampioenschap in de hoofdklasse B. Op het eigen sportpark Schildman zegevierden de Ambachters verdiend in de topper tegen koploper Excelsior Maassluis. Dankzij de 2-1 overwinning is ASWH de koploper tot op twee punten genaderd, waardoor de spanning in de afdeling volledig terug is. XerxesDZB en RVVH liggen immers ook nog op de loer.

Er verscheen een zeer scherp ASWH aan de aftrap. De Ambachters gingen fel de duels in, waarmee de intenties meteen duidelijk werden. Het leverde Bas van Stokkom wel een gele kaart op, die hem werd aangesmeerd door de boomlange spits Kevin Vink. Het weerhield Van Stokkom er echter niet van om de spits van de koploper in het restant van de wedstrijd op puike wijze uit de wedstrijd te spelen. ASWH had de zaken defensief toch al meer dan behoorlijk op orde, zeker in de eerste helft. Daarin werden eigenlijk amper kansen weggegeven. De bezoekers kwamen er heel soms wel door, maar Jordy van de Corput hoefde in de eerste helft nauwelijks in actie te komen.

Dat gold eigenlijk ook wel voor zijn collega aan de overkant, want hoewel ASWH het overwicht had, kreeg het ook weinig echte kansen. Desondanks werd er wel al vlot gescoord. Een treffer die Paul Scheurwater helemaal zelf creëerde door goed druk te zetten op de defensie en de bal te veroveren. Oog in oog met doelman Leerdam bleef de Ambachter uiterst kalm en schoof hij beheerst de 1-0 binnen. Kort daarna had ASWH eigenlijk al op 2-0 moeten komen. Na een diepe bal van Bas van Stokkom was Elvis Versluis in een rechtstreeks duel slimmer dan zijn tegenstander. Zijn balletje breed op Emir Jasarevic was ook prima, maar diens inzet kon door Leerdam nog net worden gekeerd. Het bleef dus bij 1-0.

Na rust was het weer ASWH dat de eerste waarschuwing uitdeelde, toen Michael van Dommelen een doelpoging waagde na goed doorkoppen van Emir Jasarevic. Leerdam bracht redding, maar was een minuut of tien later wel kansloos. Josiemar van de Werp schudde aan de rechterkant eerst een passeerbeweging uit de heupen die Kevin Vink degradeerde tot figurant en gaf vervolgens een sublieme steekpass op Emir Jasarevic. De spits van ASWH koos er nu voor om de bal te liften. Het speeltuig passeerde doelman Leerdam en rolde richting tweede paal. Voor alle zekerheid besloot Michael van Dommelen om daar het laatste tikje te geven, want het was nog niet te voorspellen waar de bal zou zijn geëindigd. Nu was dat wel duidelijk, in het net. Doelpunt nummer vijftien al weer voor Michael van Dommelen.

Kort na die 2-0 weer een goede aanval via Paul Scheurwater, Josiemar van de Werp en Elvis Versluis, die uiteindelijk resulteerde in een volley van Michael van Dommelen. Deze inzet eindigde naast de goal. Excelsior Maassluis moest door de achterstand meer risico nemen en kwam vrij vlot terug in de wedstrijd. De treffer viel enigszins uit het niets. Balverlies van Elvis Versluis aan de linkerkant werd afgestraft door een snelle omschakeling, waarbij de bal uiteindelijk bij de tweede paal werd binnen gewerkt door Jorno Reurink. De spanning was dus weer helemaal terug. Dat had anders kunnen zijn, want twintig minuten voor tijd kreeg ASWH een uitgelezen kans om de wedstrijd te beslissen. Emir Jasarevic hield de bal vast en stuurde Josiemar van de Werp het strafschopgebied in. De Dordtenaar werd gevloerd door Vincent van Dorp. Scheidsrechter Jansen wees uiteraard naar de stip. Mels van Driel, die een reputatie als specialist heeft opgebouwd, ontfermde zich over dit karweitje. Deze keer leverde dat echter geen goal op. Misschien was de trap net niet zuiver genoeg, misschien was het ook wel gewoon een fantastische redding van doelman Leerdam. Hoe dan ook, het bleef 2-1.

Kort daarna kreeg ASWH weer een prima kans op een goal. Na een afgeslagen hoekschop kwam invaller Robbert Stout in scoringspositie. Hij haalde hard uit, maar Leerdam had een knappe reflex in huis. Ook een schot van Michael van Dommelen, na een snelle counter, werd nog geblokt. ASWH profiteerde dus niet van de ruimte die ontstond, omdat Maassluis inmiddels door het inbrengen van de lange aanvaller Niels Vonk was overgeschakeld op de tactiek van pompen en verzuipen. Met lange halen werden de lange aanvallers Vink en Vonk, qua naam zeker een illuster duo, gezocht. Dan kan een bal altijd goed vallen en er kwamen best wat spannende momenten. Het liep echter steeds goed af, ook diep in de toch al ruim bemeten blessuretijd, toen Jordy van de Corput prima redde op een inzet van Osama Rashid.