dinsdag 25 januari 2022

Alles over Ambacht

Ron Van Gorp keert terug met discofeest

21 november 2012 (door Ad van Herk)

HENDRIK IDO AMBACHT -  Er circuleert een video-opname op YouTube dat daar ooit als een souvenirtje werd geplaatst: Een herinnering aan een DiscoFeest in cc Cascade, op 3 juni 2006. Dansende mensen, door de muziek van The Trammps begeleid. Een feest met een lasershow, de 'dansstampers' uit de jaren zeventig en tachtig en een enthousiast publiek. "The Pink Edition" was het resultaat van maanden voorbereiding. Geen simpele klus, want waar haal je de goede ploeg belichters, lasershowdesigners, apparatuur en beveiliging vandaan? Alles moest kloppen en dat deed het ook. Het was een prachtige zomeravond, iedereen had enorm veel plezier en toen het publiek weer naar huis ging waren de positieve reacties niet van de lucht. Daarna: Stilte... Waar is het DiscoFeest gebleven? Ron van Gorp (41) was degene die het project bedacht. Hij zou het antwoord dus moeten kunnen geven...

De koffiemok met de afbeelding van een groot uitroepteken wordt met een klap op tafel gezet en organisator Ron van Gorp leunt achterover in z'n stoel. Hij paste in 2006 alle puzzelstukjes in elkaar tot een DiscoFeest waarvan eigenlijk alleen nog maar de collectieve herinnering en een YouTube-video zijn overgebleven. Is dat niet jammer?

"Ja en nee... Het was de bedoeling om er een vervolg aan te geven. Iedereen was enorm enthousiast en je merkte dat het leefde, dus we gingen aan het werk voor een nieuwe editie in 2007. Ik nam aan dat we de agenda's van alle medewerkers wel synchroon zouden krijgen, maar dat pakte anders uit dan dat ik dacht. Ze hadden een enorm druk schema dat soms wel tot drie jaar vooruit was vastgelegd. Op het moment dat ik me dat realiseerde heb ik gezegd dat we het DiscoFeest verder maar moesten vergeten. Die jongens zaten volgeboekt, dus bleef die zaal in cc Cascade het jaar daarop leeg."

"Om de zaak met andere mensen op poten te zetten vond ik te riskant. DiscoFeesten zijn leuk, maar ik zie het als een heilige plicht om mensen die geld neerleggen voor een kaartje een perfect georganiseerde avond te bieden. Dat kon alleen met de vaste medewerkers, maar al snel bleek dat we de oude crew niet door andere mensen konden vervangen. Ik heb toen gezegd: Laat het rusten. Er komt misschien ooit een gelegenheid dat het weer kan. Twee jaar later vloog de economische crisis ons om de oren, maar crisis of niet, Nederlanders feesten gelukkig door. Als je geen ontspanning zoekt, dan word je gek van de stress in dit land."

Het idee om een nieuwe poging te wagen kwam op een onverwacht moment. Van Gorp liep 's avonds na een theatervoorstelling door de grote zaal van cc Cascade met in zijn hoofd de herinneringen aan een succesvol feest...

"We waren vorig jaar met een groepje vrienden bij die voorstelling geweest. Ik liep door de grote zaal en raakte in gesprek met een technicus, die DiscoFeest - The Pink Edition in 2006 had helpen realiseren. We spraken over dat succes en dat het eigenlijk wel jammer was dat het vervolg daarop nooit van de grond was gekomen. De oude crew wist dat het lastig was om vanwege de volle agenda's in oude samenstelling aan een nieuwe feestavond te werken. Een enkeling zat zelfs al niet meer in het vak. Het was me bekend dat nu nog over dat feest in 2006 werd gesproken, maar ik was er niet van op de hoogte dat er nog steeds werd gevraagd wanneer het volgende Discofeest zou komen. Toen me dat werd verteld liepen de rillingen over m'n rug. Vrij uniek...dat bijna zes jaar later nog steeds wordt gevraagd naar een vervolg op een feest! Eerlijk is eerlijk....we hebben die avond met elkaar gelachen."

Tot afspraken leek het niet te komen. Toen de telefoon ging en de geluidsman zei dat hij zo'n beetje iedereen van de oude ploeg had gebeld, viel Ron van Gorp bijna van z'n stoel.

"Na het gesprek in Cascade was die jongen gaan zoeken. Hij vond de oude crewleden bijna allemaal terug! Het mooiste was dat ze nu wèl tijd hadden om alsnog een vervolg op het DiscoFeest van 2006 in elkaar te zetten. Ik stond perplex! Kijk, we wonen in een dorp hè? Toen het verhaal over de mogelijkheid van een nieuw DiscoFeest rond begon te zoemen werd mij er steeds vaker naar gevraagd. Ik heb toen gezegd: Dan zal 'ie er komen óók! We kwamen voor overleg bij elkaar en het was alsof niemand van die oude ploeg ook maar één dag was weggeweest. Toen groeide het vertrouwen in het succes van een nieuwe feestavond snel."

Om al lopende geruchten te bevestigen werd in sneltempo een website opgezet (discofeest.nl), waarop onder meer de video van het feest uit 2006 is te vinden. Eerst ging iedereen uit van een hoax (een op internet geplaatst, hardnekkig gerucht, red.)  maar toen de fans van het DiscoFeest doorkregen dat er inderdaad hard gewerkt werd aan een opvolger van The Pink Edition, kwam ook ineens de kaartverkoop rap op gang.

"Je wilt niet wéten hoe nerveus ik van die stilte werd", zegt Ron van Gorp achteraf. "Je werkt er hard voor om zoiets tot een succes te maken. Als je ziet hoeveel er nu al zijn verkocht dan valt er voor de laatste liefhebbers van het Discofeest die erbij willen zijn te vrezen. We zijn in nog geen vier weken tijd door bijna alle kaarten heen. Ik waarschuw de laatkomers maar: Er kan maar iets van 500 man in, Discofeest The Wedding is dus eigenlijk een beetje exclusief. We hebben ook de Discofeest dresscode ingesteld voor wie wil meehelpen om het extra ludiek te maken: We noemen deze editie natuurlijk niet voor niks The Wedding! Wie van de dames en heren nog in hun trouwkleding past is uitgenodigd om het feest het aanzien van een gezellig maar netjes uit de hand gelopen trouwpartijtje te geven. Dat wordt lachen man! En wie gewoon lekker als zichzelf wil komen is natuurlijk ook welkom; géén probleem!"

Ron van Gorp draait de plaatjes tijdens het feest, maar ook gast-dj Pascal Kusters van o.a. De Skihut is van de partij. En wat er ook gedraaid zal worden, het is seventies en eighties wat de klok zal slaan.  "We organiseren een feest voor veertigers, dus we draaien de muziek uit hun mooiste jaren.

Pascal en ik hebben al een paar avonden proefgedraaid in de garage en de sfeer was daar al enorm! Twee dj's en een provisorisch in elkaar geflanste set....lachwekkend gewoon. Mijn vrouw vertelde me later dat een aantal mensen, dat hun hond voor de garagedeur uitliet, bleef staan om te luisteren. We hadden dus eigenlijk al publiek. Geweldig! We hebben er zin in en we maken er een prachtige avond van. Discofeest - The Wedding op 22 december wordt een groot feest!"

 
Discofeest The Wedding
22 december 2012
Cultureel Centrum Cascade, Hoge Kade 50, Hendrik-Ido-Ambacht
kaarten á € 20,= uitsluitend via de kassa van Cascade
ook te bestellen via www.discofeest.nl  
 

Lees meer over:

ron van gorp
Deel dit bericht met je vrienden!