vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Gemeente kapt 16 bomen

1 november 2012 (door Hans Huisman)

HENDRIK IDO AMBACHT - Op basis van de Plantenziektewet kapt de gemeente in totaal 16 bomen. De bomen leiden aan besmettelijke ziekten en moeten volgens de Plantenziektewet worden gekapt, ter voorkoming van verspreiding van de ziekten en om de veiligheid
te waarborgen.

In het voorjaar worden andere bomen geplaatst ter compensatie van de gekapte bomen.

Locaties
De bomen die in het kader van de Plantenziektewet worden gekapt staan onder meer aan de Tjerk Hiddessingel, Krommeweg en Thorbeckestraat.
Het gaat om 15 iepen (Ulmus) die de iepziekte (Ophiostoma ulmi) hebben of zijn aangetast door een schimmel en één wilg (Salix), die besmet is met watermerkziekte (Erwinia salicis).

Noodzaak
Door de besmette bomen te kappen wordt verdere verspreiding van de ziekte vertraagd. Alleen de bomen waarvan de ziekte niet kan worden behandeld, worden gekapt. Ook wordt hiermee de veiligheid gewaarborgd. Dode of stervende bomen en takken kunnen door wind afbreken en gevaarlijke situaties veroorzaken.

Herplant
In alle gevallen worden de bomen vervangen door bomen die immuun zijn tegen de genoemde ziektes. De herplant wordt naar verwachting in het voorjaar van 2013 uitgevoerd.

Deel dit bericht met je vrienden!