zaterdag 22 januari 2022

Alles over Ambacht

Stijlvolle Dodenherdenking op begraafplaats Waalhof

5 mei 2012

HENDRIK-IDO-AMBACHT- Op 4 mei werden de gevallenen voor de vrijheid nationaal herdacht. Zo ook in ons dorp. In dat kader werd vanaf 19:10 een stille tocht gehouden vanaf het gemeentehuis naar de begraafplaats Waalhof. Daar hield burgemeester Heijkoop een korte toespraak, waarna diverse kransen gelegd werden bij het herdenkingsmonument. Het geheel werd afgesloten met een defilé.

Dat gebeurde ter nagedachtenis van de gevallenen uit de regio in Nederlands-Indië, maar ook voor de slachtoffers bij de Alblasserdamse brug. Deze was in 1939 voltooid en was hierdoor niet weergegeven op de stafkaarten van zowel het Nederlandse als het Duitse leger. Daarom had het besluit van de toenmalige brugwachter om de brug op te halen grote gevolgen. Hierdoor kon het Nederlandse leger vanuit Breda namelijk niet verder noordwaarts en de Duitse parachutisten stokten bij de noordoevers. Hierdoor ontspon zich een bitter gevecht dat resulteerde in een Nederlandse capitulatie.

Datzelfde gold de situatie in Nederlands-Indië. Dat gebied behoorde al eeuwen aan het koninkrijk der Nederlanden. In 1942 vielen de Japanners binnen en confisqueerden dit gebied met haar talrijke, waardevolle rubberplantages.  Hierbij vielen veel slachtoffers. Na de Japanse capitulatie in 1945 riepen Indonesische nationalisten de onafhankelijkheid uit. Na talrijke schermutselingen werd Indië onafhankelijk op 27 december 1949. De slachtoffers hiervan werden ook herdacht.

 Tekst: Jan-Willem Schneider

Lees meer over:

Dodenherdenking 4 mei waalhof
Deel dit bericht met je vrienden!