vrijdag 21 januari 2022

Alles over Ambacht

Gemeente wint hoger beroep over aansprakelijkheid zettingen in De Volgerlanden

4 april 2012

HENDRIK IDO AMBACHT - Het Gerechtshof in Den Haag heeft het hoger beroep van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, tegen het vonnis van de Rechtbank Dordrecht van 24 november 2010 over de verantwoordelijk- heid voor de zettingen in een deel van de wijk De Volgerlanden, gehonoreerd. De gemeente was in hoger beroep gegaan omdat zij het niet eens was met het vonnis van de Rechtbank. Die bepaalde dat niet de samenwerkende woningcorporaties VOC (Volgerlanden Ontwikkelings Combinatie), maar de gemeente aansprakelijk was voor de zettingen in De Volgerlanden. De gemeente reageert opgelucht op de uitspraak van het Gerechtshof.

Argumenten
Het belangrijkste argument van de gemeente is dat de VOC een professionele regionale ontwikkelaar is, die bekend is met de bodemgesteldheid in dit gebied. Van een dergelijke partij mag je een professionele aanpak verwachten. Een onderzoek naar de bodemgesteldheid voor te ontwikkelen gronden is daar onderdeel van. Daarnaast was integrale voorbelasting (van openbare en uitgeefbare gebieden) zo'n tien jaar geleden niet gebruikelijk en dat mocht als bekend worden verondersteld. Het Gerechtshof heeft op dinsdag 27 maart 2012 uitspraak gedaan en de argumenten die de gemeente heeft aangevoerd over de aansprakelijkheid, overgenomen. Het vonnis uit 2010 van de Rechtbank Dordrecht is vernietigd en de vorderingen van de VOC op de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht zijn afgewezen.

Opgelucht
Teunis Stoop, projectwethouder voor De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht is opgelucht. Hij reageert, mede namens zijn Zwijndrechtse collega Aaike Kamsteeg, op de uitspraak van het Gerechtshof: “Wij waren het destijds absoluut niet eens met het vonnis van de Rechtbank Dordrecht. Ik ben daarom content met de vernietiging van dit vonnis door het Gerechtshof in Den Haag. Dit Hof onderschrijft onze visie volledig. Wij streven naar een goede samenwerking met de woningcorporaties die in de VOC samenwerken, maar in deze kwestie konden wij niet anders dan in hoger beroep gaan. De gemeente hoeft nu niet te betalen voor het herstel van zettingen die opgetreden zijn op privégrond.”

Herstel schade gaat door
Op dit moment wordt de schade van de zettingen in de Noordvoeg in De Volgerlanden bij verschillen- de inwoners al hersteld. Dit herstel wordt gedaan onder regie van de VOC en gaat gewoon door. De kosten van dit proces komen nu voor rekening van de VOC, conform de eerder afgesloten overeen- komst tussen de gemeente en de VOC en zoals de uitspraak van het Gerechtshof heeft bepaald.

Lees meer over:

de volgerlanden gerechtshof
Deel dit bericht met je vrienden!