vrijdag 28 januari 2022

Alles over Ambacht

Extra afsluiting Brug over de Noord

13 maart 2012

ALBLASSERDAM / HENDRIK IDO AMBACHT - Van 16 maart 22.00 uur tot 17 maart 05.00 uur 

Rijkswaterstaat voert tot vrijdag 30 maart 2012 renovatie- en onderhoudswerkzaamheden uit aan de Brug over de Noord bij Alblasserdam. Eind maart stonden hiervoor al twee nachtelijke afsluitingen gepland. Nu blijkt dat voor meer werkzaamheden dan voorzien onvoldoende werkruimte is om ze goed uit te voeren. Daarom moet de brug nogmaals opgevijzeld worden. Dit heeft een extra nachtelijke afsluiting tot gevolg. Deze extra afsluiting vindt plaats van vrijdag 16 maart 22.00 uur tot zaterdag 17 maart 05.00 uur.

Hinder voor het wegverkeer 
Om de werkzaamheden op en aan de brug te kunnen uitvoeren, geldt voor het autoverkeer op de brug (N915) tot vrijdag 30 maart 05.00 uur een maximumsnelheid van 30 km/uur. 

De brug wordt in maart in de volgende nachten geheel afgesloten voor het verkeer: 

van vrijdag 16 maart 22.00 uur tot zaterdag 17 maart 05.00 uur 
van woensdag 28 maart 20.00 uur tot donderdag 29 maart 05.00 uur 
van donderdag 29 maart 20.00 uur tot vrijdag 30 maart 05.00 uur 

Omleidingsroutes 
•       Gewoon verkeer en hulp- en lijndiensten worden omgeleid via de A15, door de Noordtunnel. 
•       Vervoer gevaarlijke stoffen wordt omgeleid via de daarvoor ingestelde routes. 
•       Langzaam verkeer (landbouwverkeer en brommobielen) vanuit Hendrik-Ido-Ambacht richting Papendrecht, en vice versa, wordt omgeleid via de Stadsbrug (Zwijndrechtsebrug) in Dordrecht en de Merwedebrug bij Papendrecht. 

Hinder voor (brom)fietsers en voetgangers 
(Brom)fietsers en voetgangers worden tijdens de wegafsluitingen (met hun (brom)fiets) per pendelbus vervoerd. Aan beide zijden van de brug is een verzamelplaats. De pendelbus rijdt om het half uur.

Hinder voor de scheepvaart 
Tot vrijdag 30 maart 05.00 uur is bediening van het beweegbare deel van de brug niet mogelijk. Schepen die niet onder het vaste deel van de brug kunnen doorvaren, moeten omvaren via de Botlekbrug en moeten rekening houden met een extra omvaartijd die kan oplopen tot vijf uur. De onderdoorvaarthoogte in het midden van het vaste deel van de brug is NAP +12,94 meter. 

Brug over de Noord 
De Brug over de Noord is een Rijksmonument, gebouwd in 1939 en ligt in de N915 bij Alblassserdam. De brug is de oeververbinding tussen Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht. Sinds in 1992 de tunnel in de A15 (Noordtunnel) in gebruik genomen is, geldt de brug als omleidingsroute voor gevaarlijke stoffen. De brug heeft een niet-beweegbaar en een beweegbaar deel. Dit laatste deel, de rolbascule, is sinds 1972 al meerdere keren gerepareerd en gerenoveerd en heeft al meerdere modificaties ondergaan. In de loop der jaren ontstane scheuren en speling in de staalconstructie hebben onlangs geleid tot een noodreparatie. Deze noodreparatie heeft een beperkte levensduur dus een grondige renovatie van de rolconstructie is gewenst en noodzakelijk. 

Het beweegbare deel van de brug, de rolbascule, moet grondig worden gerenoveerd om de levensduur weer met tientallen jaren te verlengen en een vlotte en veilige doorstroming over het water en de weg te kunnen blijven garanderen. 

Bij ongunstige (weers)omstandigheden kunnen werkzaamheden worden uitgesteld en kan de periode van hinder langer duren. 

Meer informatie 
Meer informatie krijgt men via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 (ma t/m zo van 06.00 uur tot 22.30 uur) of op de websites www.rijkswaterstaat.nl/BrugoverdeNoord en www.VananaarBeter.nl 

 
Deel dit bericht met je vrienden!