dinsdag 25 januari 2022

Alles over Ambacht

In de beste families komen mensen met psychische problemen voor

1 november 2011 (door Ad van Herk)

HENDRIK IDO AMBACHT - Regionale bijeenkomst voor naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen georganiseerd door de Stichting Psychosociale Klankborden te Hendrik Ido Ambacht.

Hoe verandert een liefde als je partner dementeert?’ Was één van de onderwerpen die  aan bod kwam op de bijeenkomst van de Afdeling Mantelzorg van MEE Drechtsteden,  Yulius afdeling Preventie  en de Stichting Psychosociale Klankborden uit H.I. Ambacht op dinsdagavond 18 oktober in het Hervormd Jeugdcentrum te Hendrik Ido Ambacht. De bijeenkomst stond in het teken van naastbetrokkenen van mensen met psychische problemen, het thema van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. Naastbetrokkenen zijn zij die betrokken zijn (of zich betrokken voelen) bij de degene met psychische problematiek. Een groep die zeker aandacht verdient, zeker omdat zij ook zelf risico lopen op het ontwikkelen van psychische problemen door de belasting die het zorgen voor iemand  met zich mee kan brengen.

Schrijver Paul Teunissen was uitgenodigd als spreker voor de bijeenkomst. Hij droeg verhalen voor uit zijn boek ‘In de beste families’,  waarin hij in de huid kruipt van de naastbetrokkenen. Het was bijzonder om te horen hoe goed hij zich inleeft in de naasten en de emoties weet te benoemen. Zijn observaties als hulpverlener binnen de Geestelijke Gezondheidszorg en de gesprekken die hij voerde met naastbetrokkenen hebben hem daarbij geholpen. Verhalen die aan bod kwamen in zijn voordracht waren verhalen van naastbetrokkenen over hun dierbaren met verslavingsproblemen, dementie, borderline en schizofrenie. Na de voordracht van Paul Teunissen was er dan ook veel herkenning bij de zo’n 50 aanwezige naastbetrokkenen.  

In het verhaal van Paul Teunissen kwamen verschillende thema’s naar voren waar vervolgens in kleine groepen over in gesprek werd gegaan. De thema’s die aan bod kwamen waren: het erkennen van een psychisch probleem, de kennismaking met de hulpverlening, de vele emoties, het naar buiten brengen van het probleem, grenzen stellen voor jezelf, het schuldgevoel en de effecten op jezelf als persoon. In de groepen werd op een integere manier met elkaar gesproken en was er  herkenning in elkaars verhaal.

Ten slotte werd de informatiegids voor naastbetrokkenen in de GGz door MEE Drechtsteden geïntroduceerd en was er de gelegenheid om informeel te spreken met de aanwezige (familie)organisaties.

Geïnteresseerden die de bijeenkomst hebben gemist en graag meer willen weten over ondersteuningsmogelijkheden voor naastbetrokkenen, kunnen contact opnemen met : Afdeling Preventie van Yulius (078-6545075 of per mail preventie@yulius.nl of met de afdeling Mantelzorg- en vrijwilligersondersteuning van MEE Drechtsteden (0900-2020672; www.meedrechtsteden.nl/mantelzorg). Ook kan het laagdrempelige Psychisch Sociaal Klankbord te Hendrik Ido Ambacht zowel psychiatrische cliënten of naastbetrokkene tot steun zijn. contactpersoon: Jeannette Verveer tel. 078-8795276 www.stichtingklankborden.nl

Lees meer over:

familie psychische problemen
Deel dit bericht met je vrienden!