donderdag 27 januari 2022

Alles over Ambacht

Bach festival ook in de Blije Borgh

28 september 2010

HENDRIK IDO AMBACHT -Het bachfestival van 17 tot 26 september was in Dordrecht neergestreken. Een bijzonder succesvol initiatief dat zonder  sponsors en partners nooit zo ver gekomen was. Met een enorme lijst aan deelnemers verspreidde het Bachfestival zich zelfs door de Drechtsteden.  Op straat in het theater maar ook in de diverse kerken en in verschillende verzorgingscentra in Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, H I Ambacht werden bezocht.

Het Hollands Diep speelde de tranen van Bach ook op diverse locaties. Op 12 locaties in Dordrecht kon men terecht voor allerlei verschillende uitvoeringen. Het festival was ook te volgen via de nieuwe media als Hyves, twitter en facebook.


Reden tot het initiatief was dat er nog geen eigen Bach festival was in Nederland. Vanwege het Bach orgel in de Grote Kerk in Dordrecht dat in 2007 in gebruik werd genomen  werd het idee geboren om een tweejaarlijks festival te gaan organiseren gewijd aan Johan Sebastiaan Bach. Landelijk is en was er veel interesse voor dit festival. Het Bach orgel is gebouwd volgens de standaard van een orgelbouwer uit Bach s eigen tijdspanne, Gustav Leonard. Het Bachorgel staat in de Mariakapel in de Grote Kerk alwaar op  vrijdagavond Cor Ardesch een uitleg en demonstratie gaf. Artistiek leider Jan Nuchelmans en Kristien Jansen vertelden wat over het gehele festival.

Ook de rapgroep Brandwerk werd daarbij aangehaald. Zij brachten Bach vooral op straat. Na de uitleg gaf Cor Ardesch nog een concert op het orgel van de grote kerk.
Op het Bachorgel zijn al veel masterclasses gegeven voor jong talent. Op het grootste beiaard van Europa bovenin de Dordtse Dom gaven Boudewijn Zwart en Gideon Bodden een aantal recitals ten gehore. Ook in het Dolhuis kon men terecht voor een hapje en een drankje onder de naam ; broodje Bach, dit werd ondersteunt door  films en een enkel concert.


Het Hollands Diep liet met de voorstelling Tranen van Bach het levensverhaal van Johan Sebastiaan Bach voorbij komen. Met prachtige zang en begeleid op de accordeon werd de tragiek van deze grote componist in beeld gebracht.  Nienke Otten zang, Marieke Groothuis accordeon, Hendrik Lebon dans alles in regie van Cilia Hogerzeil. De vele kinderen van Bach die geboren werden en tevens jong overleden werden symbolisch ten tonele gevoerd. Hollands Diep  speelde deze voorstelling ook in de verzorgingshuizen.

Daarbij een opmerking werd gemaakt door een verzorgende dat de bewoners, die in opperste vervoering luistereden, nog nooit zo stil waren geweest en zelfs niet zeurden dat ze moesten plassen of naar hun rollator vroegen. Wie in Dordrecht rondliep is zeker meerdere malen het Bachfestival tegen het lijf gelopen al is het alleen maar de borden in de Muppi's. Telkens waren de voorstellingen uitverkocht of bleef er slechts een enkel plekje onbezet. Wie niet geweest is kan nog op 3 oktober terecht. Wie dan niet kan kan natuurlijk de altijd bekende Matthaus Passion bezoeken die als bekendste stuk van Bach op diverse plekken wordt opgevoerd.

Lees meer over:

festival evenement Bach
Deel dit bericht met je vrienden!