donderdag 27 januari 2022

Alles over Ambacht

Bouwvergunning voor hospice De Cirkel

13 januari 2010 (door Hans Huisman)

HENDRIK IDO AMBACHT - De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft een definitieve bouwvergunning afgegeven voor De Cirkel, hospice voor de Zwijndrechtse Waard. Dit betekent dat medio maart wordt begonnen met de bouw van het hospice op bouwkavel 3 van project ‘De Tuinder'. Deze kavel ligt aan de Vrouwgelenweg naast nummer 59 in de wijk De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht. Naar verwachting wordt het hospice in oktober 2010 opgeleverd. Als alles volgens plan loopt, kan De Cirkel nog voor het einde van dit jaar zijn deuren openen.

Woonhuis voor vier gasten
Opdrachtgever voor het ontwerp en de bouw van De Cirkel is woningcorporatie Rhiant. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft de grond voor een maatschappelijke prijs ingebracht en de Stichting Hospice Zwijndrechtse Waard gaat het gebouw van Rhiant huren en het hospice exploiteren. GN Bouw heeft de opdracht gekregen voor de bouw van het pand dat door architect Frits Spaans van GBS Architecten is ontworpen. Dit ontwerp voldoet aan de strikte stedenbouwkundige randvoorwaarden voor een goede aansluiting van het pand bij de bestaande bebouwing van de landelijke Vrouwgelenweg en aan de wensen van het bestuur van De Cirkel om tot een praktische en huiselijke indeling van het hospice te komen. De Cirkel ziet eruit als een vrijstaande villa en ademt in alles de sfeer van een woonhuis. Het biedt ruimte aan vier gasten. Voor hen komen er op de begane grond vier gastenkamers met badkamer, een gezamenlijke woonkamer en een keuken. Op de eerste verdieping kunnen naasten van de gasten blijven logeren en is er werkruimte voor de coördinator en de vrijwilligers. Rond het gebouw wordt een tuin aangelegd die de privacy van iedere gast waarborgt.

De Cirkel, hospice voor de Zwijndrechtse Waard
Hospice De Cirkel wordt een plaatsvervangend thuis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. De kwaliteit van hun leven in de laatste fase staat hierbij centraal. Ze krijgen in het hospice dezelfde zorg als ze thuis zouden hebben van de thuiszorg, de huisarts en familie en vrienden en ze kunnen rekenen op de aanwezigheid en zorg van vrijwilligers.
De Cirkel staat voor geborgenheid. Het biedt niet alleen de terminale patiënten een veilige en huiselijke omgeving, maar ondersteunt en begeleidt ook hun naasten.
De Cirkel is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, huidskleur of geloof. De Cirkel heeft inmiddels een breed draagvlak in de samenleving van de Zwijndrechtse Waard.
Er hebben zich ruim 80 vrijwilligers aangemeld die in hospice De Cirkel aan de slag willen en er zijn door verschillende bedrijven, kerken, verenigingen, particulieren, gemeenten en serviceclubs fondsen bijeengebracht.

Lees meer over:

De Cirkel hospice
Deel dit bericht met je vrienden!