woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

Aanpak fietsendiefstal werpt vruchten af

28 juli 2009

ZWIJNDRECHTSE WAARD - De aanpak van fietsendiefstal en -heling in Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht werpt zijn vruchten af. In de eerste drie maanden van 2009 werden 60 verdachten voor diefstal en heling aangehouden. In de tweede drie maanden van 2009 waren dat er 110. In het eerste halfjaar van 2009 steeg het aantal aangiften van fietsendiefstal in het district. Daarop is de politie een project gestart waarin agenten extra aandacht aan fietsendiefstal en -heling besteedde. Zo kregen fietsers met een rijwiel waar bijvoorbeeld een slot aan ontbrak extra aandacht en werd op de zogenaamde hotspots meer gecontroleerd. 

Het succes in Dordrecht staat in contrast met de resultaten in de Zwijndrechtse Waard. In Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht werden weliswaar net als in Dordrecht meer verdachten aangehouden, maar nam het aantal aangiften van fietsendiefstal toch toe: 137 aangiften in de gemeente Zwijndrecht en 55 keer in Hendrik-Ido-Ambacht voor de eerste helft van dit jaar. In de eerste helft van 2008 waren dit 117 aangiften (88 in Zwijndrecht en 29 in Hendrik-Ido-Ambacht). De politie onderzoekt waar de stijging vandaan komt om vervolgens met een gerichte aanpak het aantal fietsendiefstallen weer naar beneden te krijgen. Vast staat wel dat de politie het niet alleen kan. De beste fietsendiefstal is die, die niet gepleegd is en de inzet van fietseigenaren bij het voorkómen van diefstal is dan ook hard nodig. 
Fietseigenaren kunnen zelf eenvoudig maatregelen nemen om de kans op diefstal en heling zo klein mogelijk te maken. Door de fiets simpelweg altijd op slot te zetten en 'm zo mogelijk aan een vast object vast te leggen. Het is verstandig de fiets niet alleen met het eigen ringslot, maar ook met een apart kettingslot vast te leggen. Leg dat kettingslot dan vervolgens niet op de grond. Fietsendieven moeten kracht zetten om het door te knippen en dat gaat gemakkelijker als ze één arm van de kniptang op de grond kunnen leggen. Een kettingslot zo strak mogelijk om de fiets en om een vast punt (bijvoorbeeld een hek) te bevestigen, is het beste. Elke ketting is zo sterk als de zwakste schakel, vaak het hangslot. Bezuinig daar niet op, maar koop een discusslot. 
Wie een persoon aan een fiets ziet 'rommelen' of met een op slot staande fiets ziet lopen, mag daar 112 voor bellen. De politie zal er dan met de hoogste prioriteit op af gaan. Zelf een gestolen fiets kopen is uiteraard uit den boze. De kans daarop wordt kleiner als men een fiets in de winkel koopt in plaats van een particulier. Doet men dat toch, dan is het belangrijk om onder meer op de prijs te letten. Een nieuw uitziende fiets voor een paar tientjes kopen klopt niet. Hetzelfde geldt voor een rijwiel zonder framenummer of met een doorgeknipt of ontbrekend slot. Wie zo'n fiets krijgt aangeboden, doet er verstandig aan de politie te bellen.

Lees meer over:

politie fietsendiefstal
Deel dit bericht met je vrienden!