woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

Zonnestralen op Super de Boer in De Schoof

7 juli 2009

HENDRIK IDO AMBACHT - Uit meer dan 300 Super De Boer supermarkten is de winkel van Marcel & Paqui van Daalhuizen in Winkelcentrum De Schoof in Hendrik-Ido-Ambacht gekozen tot De beste Super de Boer van Nederland.
Ambacht.net wilde weten waarom.

“Mooi hè!?”.  Aan het woord is medewerker Olaf Massaar. Op zoek naar eigenaar Marcel van Daalhuizen raak ik met hem in gesprek.  Wanneer ik hem uitleg dat ik gekomen ben in verband met de prijs/titel die zij gewonnen hebben, reageert hij glunderend  ”Mooi hé!?”.

Ik loop verder door de ruim opgezette winkel en vind, achter de klantenbalie, Joke Rommers. Ze staat me uiterst vriendelijk te woord.  “Hoe lang werkt u hier al?” vraag ik belangstellend.  “18 Jaar, waarvan de laatste 5 jaar als hoofdcassière .”  Ze vertelt dat ze het erg naar haar zin heeft. Goede communicatie is volgens haar de sleutel. “Er wordt,  óók door de baas, goed geluisterd en mijn mening wordt serieus genomen.”  Dit zou wel eens een leuk interview kunnen worden, schiet door mijn hoofd. “

Even later word ik opgehaald door Tanny Paans, die ondermeer personeelszaken en de PR voor haar rekening neemt.  “Een kopje koffie of liever een cappuccino?” De start is al met al heel prettig, ik voel me meer dan welkom.

In de winkel, tussen zijn medewerkers, klanten en producten  ontmoet ik eigenaar Marcel van Daalhuizen. De ontspannen wijze waarop hij in het voorbijgaan, met zijn medewerkers praat en de hoffelijke wijze waarop hij, in een gangpad, ruimte maakt voor één van zijn klanten, vallen me op en maken me nieuwsgierig naar het verloop van het interview.       


Drukte bij de kassa.

Marcel van Daalhuizen en Tanny Paans met een boek met bedankjes van klanten.

Rocks sponsorplan Tools for Schools

Zonnestralen op Super de Boer

Wanneer ik hem de vraag stel “Waarom heeft juist uw supermarkt gewonnen?” geeft hij, met bezieling, tekst en uitleg. “Het Super de Boer hoofdkantoor heeft met name gemeten hoe de ruim 300 Super De  Boer Supermarkten invulling hebben gegeven aan het landelijk uitgerolde Disney-thema. De jury heeft bij de beoordeling veel waarde gehecht aan de combinatie en uitvoering  van verschillende aspecten; niet alleen een mooie presentatie met Disney-figuren en Disney-cadeaus maar er ook voor zorgen dat alle Disney-aanbiedingen tot en met de laatste dag van de actie in de winkel verkrijgbaar zijn. Dat laatste vonden wij altijd al erg belangrijk.”                                                                    

“Ook maatschappelijk ondernemen speelde een belangrijke rol bij de beoordeling.” Van Daalhuizen heeft 7 (van in totaal 95) medewerkers in dienst in het kader van de WAJONG-regeling. Dit zijn volwaardige medewerkers, maar  met een bepaalde handicap. Het zijn, zoals hij omschrijft “zéér loyale, geweldige medewerkers”. Hij vertelt enthousiast hoe hij al twee decennia ervaring heeft met het werken met mensen met een beperking. “Mooi om te zien hoe je hen ziet groeien in en dóór hun werk. Één van mijn medewerkers heeft zelfs een keer een speech gehouden voor minister Donner! Ze bellen ook altijd even met de zaak als ze op vakantie zijn, hun betrokkenheid is geweldig!”                                                                                         

Marcel benadrukt dat het werken met mensen met een beperking een bewuste keuze is waar in de onderneming draagvlak voor moet zijn.  Dat is bij hem zeer zeker het geval, hij overweegt zelfs om nog 3 WAJONG-ers aan te nemen, waardoor het percentage op 10% van het totale personeelsbestand uit zou komen.

Marcel heeft Wajong-medewerkers in dienst van ondermeer 31, 35 en 52 jaar oud. Toen Marcel overstapte van een supermarkt in Rotterdam-Zuid  naar Hendrik-Ido-Ambacht, gingen drie Wajong-medewerkers mee. Een goed  voorbeeld van hun onvoorwaardelijke trouw. Samen met de jongeren die in de supermarkt werken ontstaat zo een mooie mix van mensen, die, in wezen, een afspiegeling van de samenleving is. 

Op het afgelopen personeelsfeest bleek, op bijzondere wijze, dat sprake is van een écht TEAM en vallen beperkingen helemaal weg;  Henk Dielhof zong voor zijn collega’s een nummer van André Hazes met als reden  “Omdat jullie van die mooie mensen zijn.”

Het houdt niet op… deze supermarkt heeft, met dank aan vrijwilligers, ook een Bezorgservice voor mensen die zelf de boodschappen niet (meer) kunnen halen.

Ook uniek is hoe deze supermarkt met de bekende Rocks-punten omgaat. Uiteraard kunnen de klanten ze zelf sparen, maar ze kunnen aan de kassa ook aan lokale scholen gedoneerd worden (ook door degenen die zelf normaal geen Rocks sparen). Klanten kunnen aangeven aan welke school ze de Rocks willen doneren; boodschappen doen en gelijk een goed doel steunen. Super de Boer betaalt! Marcel van Daalhuizen: “Het Rocks-sponsorplan Tools for Schools kost ons inderdaad geld, maar deze vorm van betrokken zijn bij de maatschappij past helemaal in ons beleid.  We willen betrokken zijn bij de héle samenleving.”                                                                                                                        

Deze aanpak wordt gewaardeerd. Wanneer ik een willekeurige klant in de winkel vraag of zij het terecht vindt dat Super de Boer in Winkelcentrum De Schoof als beste Super de Boer van Nederland uit de bus is gekomen, zegt zei volmondig “Ja”. “De schappen zijn goed gevuld, het personeel is altijd heel vriendelijk. Ik kom hier al zo lang deze winkel geopend is.”  De Rocks-actie vindt ze een prima initiatief en het valt haar op dat er veel mensen over praten. “Ik geef deze winkel een dikke 9½!” Tanny Paans en Marcel van Daalhuizen glunderen van oor to oor. Ik zie ze denken ”Mooi hè!?” 

Op de valreep vertelt Marcel me dat ze regelmatig ook partijen aankopen om de klanten ook speciale producten tegen superscherpe prijzen aan te kunnen bieden. Ik concludeer dat hier sprake is van een zakenman, en wel één met een groot hart.  Op mijn vraag van wie hij de sociale bagage heeft meegekregen antwoord hij zonder dralen “Van mijn vader, die hielp iedereen, onder andere de eerste Marokkaanse gastarbeiders; die werden destijds vaak uitgebuit en die hielp hij dan met hun arbeidscontracten”.

Mooi hè, super, zo’n superrrrrr-markt!

Deel dit bericht met je vrienden!