woensdag 19 januari 2022

Alles over Ambacht

Zacht water voor Hendrik-Ido-Ambacht

7 april 2009

HENDRIK IDO AMBACHT - Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht hadden vandaag een feestje. De vraag is of het feestje terecht was of niet maar er werd feestelijk bij stil gestaan dat er een start werd gemaakt met de aanleg van een transportleiding voor water. Deze transportleiding loopt onder de Oude Maas van Dordrecht naar Zwijndrecht en heeft tot doel Zwijndrecht en een deel van H-I-Ambacht te voorzien van zacht water. Voor deze gelegenheid was er een boot afgehuurd om bestuurders, gemeenteraadsleden pers en andere genodigden te varen van het beginpunt van de leiding naar het eindpunt.

Opmerkelijk was wel dat er slechts 1 raadslid uit de Ambachtse raad aanwezig was. Ook waren de burgemeester en wethouders niet aanwezig, ondanks dat de gehele raad en het college een uitnodiging had ontvangen.

Sinds de fusie van het Zwijndrechtse waterleiding bedrijf was het doel was om beter en minder hard leidingwater te leveren.  Het Zwijndrechtse water komt uit bronnen die gevoed worden door de Oude Maas. De kwaliteit van dat water is matig en hard, uitgedrukt in Duitse graden behoort dat tot de hardste in Nederland. In de afgelopen vijfentwintig jaar waren er vele beloften gedaan om daar snel een oplossing voor te vinden. Een wateronthardinginstallatie was daar de oplossing voor. Maar door de vele fusies was er tot op heden niks van gekomen.

Het harde water was zelfs doorgedrongen tot de Zwijndrechtse politiek waar het als agendapunt hoog in de lijst van te behalen doelen van de verkiezingsprogramma’s terecht was gekomen. Het was daar blijven staan omdat zelfs tot recente datum sprake van was geweest om een compleet nieuwe installatie met wateronthardinginstallatie te realiseren, maar deze was van de agenda van de waterleverancier Oase verdwenen.

Binnen de Zwijndrechtse politiek was zelfs een motie aangenomen die Oasen wilde dwingen om korting te geven aan de Zwijndrechtse klant vanwege het niet leveren van zacht water. Vandaag was het dus zover dat de nieuwste oplossing voor zacht water echt werd gepresenteerd met het boren van een aanvoerleiding voor 600 mm tussen Dordrecht en Zwijndrecht.

Binnen de Zwijndrechtse politiek was er voorafgaand aan deze oplossing al veel opschudding ontstaan omdat er gebleken was dat het harde Zwijndrechtse water ook nog eens het duurste was en dat het water wat nu gaat komen van Evides goedkoper is en dat Oasen dus met de oplossing nog eens extra geld gaat verdienen als wederverkoper.

Toch waren die geluiden bij de feestelijke start niet echt te horen. Wel waren de grappen over zacht en hard water niet van de lucht. Het doel was ten slotte in zicht en daar draait het om. Met een presentatie van het boorproces en diverse technische data over de aanleg was het waterleidingbedrijf Oasen bij monde van Dhr. Alexander Vos de Wael blij te melden dat het proces nu goed verloopt.

Burgemeester Antoin Scholten mocht de openingshandeling verrichten. Vooraf memoreerde hij dat het beslist een bijzonder moment was dat onder toezicht van aanwezige politici hij nu kon laten zien dat er echt een begin gemaakt werd met de aanvoer voor zacht water. Hij vond het wel jammer dat er geen claxon op de boormachine zat want toeteren bij dit soort aangelegenheden doet hij het liefste. Na de symbolische handeling werd het glas geheven en konden aanwezigen nog  nagenieten van de zon op het terrein van de Zwijndrechtse watertoren.

Zwijndrecht en een deel van H-I-Ambacht staan op de drempel van een nieuw tijdperk van zachter water wat bij zal dragen aan minder slijtage aan apparaten en drinkbaarder water. De prijs van drinkwater zal nog wel een tijdje op de agenda blijven staan. Heerjansdammers (ook Zwijndrecht) hebben al veel langer water van Evides en betalen daar minder voor het betere water. Hoe het ook zij: vandaag was iedereen een beetje blij. 

Foto's 1,2,3: Chris Moorman
Foto 4: Jan-Willem Schneider (pijpleiding van 2 x 700 meter, die ligt op een terrein tussen de Papendrechtse brug en de Merwehaven 3)

Lees meer over:

waterleiding
Deel dit bericht met je vrienden!