Tiental ASWH wint van ARC

20 april 2009

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft zaterdag 18 april 2009 een belangrijke zege geboekt in de hoofdklasse A. De Ambachters zegevierden in Alphen aan den Rijn tegen degradatie-kandidaat ARC. In een matige wedstrijd diende ASWH geruime tijd met tien man te spelen, nadat de bijzonder zwak leidende scheidsrechter Smit Danny Versluis met zijn tweede gele kaart van het veld stuurde. De Ambachtse goals werden gemaakt door Arjan Human, die hiermee de mijlpaal van vijftig competitiedoelpunten in het eerste elftal van ASWH bereikte.

Trainer Willem Leushuis kon op sportpark Zegersloot niet beschikken over de geschorste Damiën Vereecken. Zijn positie rechts achterin werd ingenomen door Brian Leons. Ferry van Lare begon in tegenstelling tot een week eerder tegen Quick Boys weer in de basis, waardoor Jeroen Rijsdijk als reserve startte. Jacob van den Belt, vorige week nog geblesseerd uitgevallen, was weer fit genoeg om het doel te verdedigen, hoewel diverse supporters hem vanwege zijn nieuwe kapsel niet direct herkenden.

ARC begon de wedstrijd met een aanvallendere opstelling dan verwacht werd. Het gevolg was dat er ruimte in de achterste lijn lag, maar ASWH kon daar voor rust veel te weinig van profiteren. De Ambachters konden niet het niveau halen van de afgelopen weken. Bovendien zorgde scheidsrechter Smit voor de nodige irritatie. De arbiter floot bepaald niet in het voordeel van ASWH, hetgeen gaandeweg de wedstrijd vooral tot uiting kwam in de vrij scheef liggende kaartenverhouding.

Het duurde enige tijd voor er echt gevaarlijke situaties voor één van beide goals ontstonden. ARC leverde twee speldenprikjes af middels Maurits Splinter - voorlangs - en Jim Blom, die in de handen van Van den Belt mikte. Tussendoor probeerde Ferry van Lare het met een boogbal van ver, toen hij had gezien dat doelman Aaron Balk te ver voor de goal stond. Van Lare mikte echter te hoog. De Dordtenaar kreeg even later een goede kans nadat Arjan Human over een voorzet van Youri Petrov heen had gemaaid. De inzet van Van Lare werd door een verdediger geraakt en ging over de goal.

Na pakweg een half uur werd Ferry van Lare op rechts weggestuurd. Hij trok naar het strafschopgebied, waar Stefan Schaafsma hem vloerde. Of het binnen de lijnen was, waarvan het alle schijn had, viel misschien lastig te beoordelen, maar een kaart had Schaafsma zeker moeten krijgen. De scheidsrechter besloot anders en gaf een vrije trap, die door Danny Versluis hard op de knuisten van Balk werd geschoten. Aan de overzijde floot de scheidsrechter vervolgens voor een overtreding, waarop Stefan van Dam protesteerde en de gele kaart ontving. Het was het startsein voor een kaartenregen jegens ASWH, want ook Danny Versluis en Youri Petrov werden bekeurd.

ARC kreeg even later een grote kans, toen een bal van rechts eigenlijk ineens tussen Jacob van den Belt en Danny Versluis viel, waarna Maurits Splinter kon schieten. De middenvelder zocht het doel te hoog. ASWH creëerde vervolgens de beste kans van de eerste helft. Een snel genomen vrije trap werd door Arjan Human in het strafschopgebied bij Ivar Eltenberg bezorgd, maar doelman Balk kon het schot van de doorgestoomde linksback helaas nog keren. Kort voor rust nam ASWH dan toch de leiding. Een corner van Petrov werd nipt gemist door de luchtmacht van ASWH, maar eindigde aan de rechterkant bij Arjan Human. De Zeeuw draaide de bal vervolgens de doelmond in en zag hoe deze pardoes in de goal belandde: 0-1. Dit werd ook de ruststand, die werd bereikt zonder de geblesseerd uitgevallen Joshua Brard. Jeroen Rijsdijk verving hem.

In de tweede helft begon ARC fel. De thuisploeg moest wel, want men heeft de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie. Echt gevaar ontstond er nauwelijks. In de 66e minuut moest ASWH echter met tien man verder. Danny Versluis maakte een overtreding die door arbiter Smit als geelwaardig werd beoordeeld. De tweede voor de Barendrechter, die het speelveld diende te verlaten. Het was echter niet het elftal van ARC dat daarna wist te scoren, maar het Ambachtse tiental. De koud voor Stefan van Dam ingevallen Dennis Knüppe kreeg ter hoogte van de middenlijn de bal, liep naar voren en bediende Arjan Human met een goede steekpass. Beheerst schoof Human zijn tweede van de dag en vijftigste competitiegoal in Ambachtse dienst achter Balk: 0-2.

ARC begon toen met pompen en verzuipen en maakte redelijk snel de aansluitingstreffer. Er werd een makkelijke vrije trap toegekend op een meter of twintig van de goal. Stefan Schaafsma leek die vervolgens naast te schieten, maar bij de tweede paal gleed de vrijgelaten Michel van Beest de 1-2 binnen. Met nog een ruime tien minuten op de klok kwam de spanning dus weer terug. Die bleef tot het laatste fluitsignaal hangen, ook al omdat ASWH verzuimde op de counter de wedstrijd te beslissen. Arjan Human mikte zelf een keer voorlangs, Youri Petrov kwam op aangeven van Human een teenlengte tekort en Ferry van Lare schoot nog eens over.

ARC stelde er eigenlijk geen echte kansen meer tegenover, al waren er nog enkele hoekschoppen die natuurlijk altijd zomaar goed kunnen vallen. Dit gebeurde echter niet meer, ook niet in de ruim bemeten extra tijd van acht minuten. Zo won ASWH uiteindelijk op karakter de wedstrijd en deed het prima zaken op de ranglijst. De concurrentie liet punten liggen, waardoor ASWH weer vierde staat. Volgende week kan thuis tegen FC Lisse een mooie stap richting plaatsing voor de KNVB-beker worden gezet.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.