ASWH doet goede zaken met overwinning op FC Lisse

27 april 2009

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft vanmiddag goede zaken gedaan in de hoofdklasse A. De Ambachters waren op het eigen sportpark Schildman te sterk voor landskampioen FC Lisse en zetten daardoor een goede stap richting het behalen van een ticket voor de KNVB-beker. Door de resultaten op de andere velden klom ASWH naar de eerste plaats in de derde periode en bleef het vierde in de totaalstand. De formatie van trainer Willem Leushuis kwam tegen Lisse eigenlijk geen moment echt in problemen en boekte dan ook een terechte overwinning.

Leushuis had zijn elftal noodgedwongen op enkele plaatsen moeten wijzigen. Joshua Brard ontbrak wegens een liesblessure, Danny Versluis was geschorst en Ivar Eltenberg meldde zich 's morgens ziek af. Johan Sturrus begon daardoor als linksback, Jeroen Rijsdijk was centraal achterin gekoppeld aan Leon van Dalen en Ferry van Lare vond centraal op het middenveld nu Stefan van Dam, die een sterke wedstrijd zou spelen, naast zich. Brian Leons schoof daarom door naar zijn vertrouwde plek rechts op het middenveld en de van een schorsing teruggekeerde Damiën Vereecken speelde weer als rechtsback.

De Ambachters kenden, net als twee weken terug tegen Quick Boys, een prima start. FC Lisse was binnen twintig minuten al op een 2-0 achterstand gezet door een fel en dwingend spelend ASWH. De eerste treffer viel al na zes minuten. Doelman Jacob van den Belt ving de bal in zijn eigen strafschopgebied op en had gezien dat Youri Petrov aan de rechterkant helemaal vrij stond. Met een goede uittrap bereikte hij de spits, die door kon trekken richting het strafschopgebied en een voorzet kon afleveren. Deze werd door Arjan Human gemist, maar door Ferry van Lare opgevangen aan de linkerkant. Met een bekeken boogbal richting de tweede paal bood Van Lare een uitgelezen kans aan Arjan Human om de score te openen, hetgeen de spits dan ook deed. De 1-0 betekende alweer Humans achtste treffer in elf competitieduels.

Na de 1-0 kreeg FC Lisse tot twee keer toe iets teveel ruimte van de Ambachtse defensie. Marvin Nieuwlaat schoot kort na de openingstreffer maar net naast, terwijl Jacob van den Belt reddend moest handelen na een van richting veranderde inzet van Kay Eijspaart. De defensie van Lisse liet zien weinig geleerd te hebben van de eerste goal, want Youri Petrov kon na een uittrap van Van den Belt opnieuw op avontuur vanaf de rechterkant. Deze keer werd hij gestuit door Roel de Goede, maar scheidsrechter De Winter zag geen strafschop in de duw met twee handen van de linksback. Het deerde ASWH echter niet, want Petrov kon er even later op aangeven van Damiën Vereecken wederom vandoor gaan op de rechterflank. Hij behield het overzicht en legde prima voor op de inlopende Brian Leons, die de 2-0 achter doelman Kenny Heemskerk tikte. Sander Molenaar had de score zelfs nog kunnen verruimen na een voorzet van Damiën Vereecken, maar zijn volley was net te hoog.

Vervolgens begon er een periode van wissels, want FC Lisse zag achtereenvolgens Jelle Korbee en Iwan Axwijk geblesseerd het veld verlaten, terwijl daar tussendoor Ferry van Lare met een hamstringblessure naar de kant moest namens ASWH. Hij werd vervangen door Sjoerd van der Waal. De Sliedrechter, van de week nog zo op dreef tegen Den Bommel, schoot kort na zijn invalbeurt een vrije trap hard op de vuisten van doelman Heemskerk, waarna Sander Molenaar de rebound via de doelman over de goal zag vliegen. Er bleven dus kansen komen voor ASWH.

Helaas wist ASWH, net als tegen Quick Boys, de luxe marge van twee goals niet tot de rust vast te houden. Invaller Sezer Aksoy trapte een bal richting de rechterflank, waar Rik Vermeulen eigenlijk een verdwaalde voorzet leek af te leveren. Deze viel echter precies in het Ambachtse strafschopgebied, waar de vrijgelaten Marvin Nieuwlaat de aansluitingstreffer kon produceren. Dit gebeurde in een fase waarin ASWH even niet meer het dwingende spel van de openingsfase kon spelen. Toch had de marge van twee weer bereikt kunnen worden, toen de bal na een inworp via de hoofden van Sander Molenaar en Sjoerd van der Waal bij de tweede paal viel. Youri Petrov had er slechts tegenaan hoeven lopen, maar zette zijn duik te vroeg in, waardoor hij al op de grond lag toen de bal zijn kant op kwam. Het bleef bij rust dus 2-1.

FC Lisse, dat over de gehele wedstrijd een wat uitgebluste indruk maakte, kwam na rust nog wel even scherp uit de kleedkamer. Het leverde binnen een minuut twee kansen op, maar Jacob van den Belt redde op een hard schot van Elroy Lammers en in de nastoot zocht Michael van der Laan de goal te hoog. ASWH kreeg na enkele minuten de controle weer terug. De ploeg ging op zoek naar de derde treffer. Deze leek er al te komen toen Sjoerd van der Waal, aangespeeld door Arjan Human, goed draaide en hard op doel schoot, maar Heemskerk kon de inzet nog keren.

De goalie was tegen het uur kansloos, toen Damiën Vereecken Brian Leons wegstuurde op rechts en diens voorzet door Youri Petrov op doel geschoten werd. Heemskerk kreeg er nog wel een vingertop tegen, maar dat was niet voldoende om Petrov van zijn twaalfde seizoensgoal te weerhouden. ASWH had de marge van twee weer te pakken en kon weer met een rustiger gemoed verder gaan aan de wedstrijd.

In het laatste half uur kregen beide teams nog kansen, maar gescoord werd er niet meer. FC Lisse liet twee enorme kansen onbenut, want zowel Rik Vermeulen als René van Wieringen kon na onachtzaamheid achterin aan de rechterkant het Ambachtse strafschopgebied binnen lopen en alleen voor Jacob van den Belt opduiken. Beide spelers mikten echter naast, waarbij ASWH niet ongelukkig kon zijn dat de inzet van Van Wieringen bij de tweede paal niet meer geraakt werd door een meegeslopen aanvaller. ASWH, waar Louis van Kleef en Dennis Knüppe in de slotfase nog binnen de lijnen verschenen, kreeg echter ook kansen op meer dan 3-1. Brian Leons mocht moederziel alleen op doelman Heemskerk afstormen, omspeelde deze ook, maar ging niet ruim genoeg om de keeper heen, zodat deze zijn doelpoging nog kon keren. Eventueel was breedleggen ook een optie geweest, zoals Youri Petrov ook al een keer verzuimde bij een uitbraak. Sjoerd van der Waal werd ook nog eens weggestuurd door Leons, maar zag zijn schot naast het doel eindigen.

Uiteindelijk bleef het dus bij 3-1 en kwam de overwinning van ASWH eigenlijk relatief eenvoudig tot stand. De ploeg is inmiddels alweer acht duels op rij ongeslagen en is hard op weg de doelstelling te bereiken. Volgende week wacht de uitbeurt bij het onderin strijdende Scheveningen, waarin ASWH een volgende stap kan zetten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.