Flashovertraining

27 april 2009
Flashovertraining

HENDRIK IDO AMBACHT - Het optreden van brandweermensen en hulpverleners bij brandbestrijding brengt een verhoogd risico met zich mee. Voornamelijk bij het optreden bij binnenbrandsituaties spelen de brandontwikkeling en het risico van een flashover of backdraft een belangrijke rol. Om deze risico’s te kunnen herkennen en bestrijden krijgt de brandweerman of vrouw tijdens zijn opleiding een gedegen training in het bestrijden van deze risico’s. Maar met een opleiding alleen ben je er niet, regelmatig trainen en bijhouden van de opgedane kennis is net zo belangrijk.

Een flashover is een explosieve verbranding van verzamelde brandgassen in een optisch gesloten ruimte als gevolg van het bereiken van de ontbrandingstemperatuur. Door de hoogte van de ontstane temperatuur in de gaswolken aan het plafond kunnen alle brandbare materialen door de explosie vlam vatten. Hierdoor zou een niet brandende ruimte totaal in brand kunnen vliegen. De temperatuur in de gaswolken worden gevoed door een brand in dezelfde of een andere ruimte.

Om deze risico’s zo realistisch mogelijk te trainen kan men gebruik maken van een zogenaamde flashovercontainer. In deze container die veelal hout gestookt is wordt het risico en de opbouw van een flashover in een gecontroleerde omgeving getraind.

De brandweerkorpsen in de Zwijndrechtse Waard (Zwijndrecht, Heerjansdam en Hendrik-Ido-Ambacht) hebben dit jaar gezamenlijk getraind. Er werden van 18 april jl. t/m 25 april tien trainingen gegeven binnen de Zwijndrechtse Waard. De Trainingen werden verzorgd door instructeurs van het regionaal oefencentrum (Safety Centrum Holland). Totaal hebben er 110 brandweer mensen uit de Zwijndrechtse waard geoefend. Zij kijken allen terug op een zeer leerzame ervaring.

Foto's: Gerben van den Boom

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.