ASWH verliest laatste uitduel in Scheveningen

04 mei 2009

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH speelde op zaterdag 2 mei in Scheveningen het laatste uitduel van het seizoen. Het bezoek aan de gelijknamige voetbalvereniging leverde helaas een nederlaag op voor de formatie van trainer Willem Leushuis. De Ambachters hadden weliswaar het nodige balbezit, de beste kansen waren voor de thuisploeg. Daarmee verloor men voor het eerst sinds acht wedstrijden weer eens in de hoofdklasse A. Gelukkig voor ASWH viel de schade nog mee, want ook de concurrentie in de strijd om de derde periodetitel en plaatsing voor de KNVB-beker liet punten liggen. ASWH heeft alles volgende week dus nog in eigen hand.n.
 
Op sportpark Houtrust kon Leushuis geen beroep doen op de nog altijd geblesseerde Joshua Brard en de geschorste Danny Versluis. Alexander de Jong, die dinsdag tegen SCO '63 geblesseerd raakte, ontbrak eveneens, terwijl Ferry van Lare in de warming-up moest afhaken. Daardoor was er een basisplaats voor Johan Sturrus in het centrum van de defensie, begon Jeroen Rijsdijk centraal op het middenveld en kon Ivar Eltenberg, die tegen FC Lisse wegens ziekte ontbrak, zijn vertrouwde positie van linksback weer innemen.

ASWH startte goed op Houtrust. Na amper een minuut spelen had de ploeg al een enorme kans om te scoren. Arjan Human kwam op de linkerflank in balbezit en gaf de bal goed voor op Youri Petrov, die zijn inzet echter over de goal zag vliegen. Het scheelde echter niet veel of ASWH had de leiding genomen.

Het sterke begin kon echter niet worden doorgezet. Scheveningen, dat nog een punt nodig had om zich veilig te spelen en daar op leek te mikken, kwam regelmatig gevaarlijk door. Men wachtte geduldig de foutjes van ASWH af, om er via de pijlsnelle aanvallers tussenuit te glippen en gevaar te stichten. Dit leverde een aantal aardige kansen op. Giorgio Berkleef, de linksbuiten die al geruime tijd niet meer tot de selectie behoorde, maar wegens personele problemen 's morgens weer was opgedoken, gaf een voorzet op Mike van Gool. De ex-ASWH'er kopte buiten bereik van Jacob van den Belt op het doel, maar gelukkig voor ASWH eindigde de kopbal van Van Gool op de paal. Van den Belt diende voorts reddend te handelen op een wippertje van Berkleef, dat hij over de goal tikte, en zag linksback Michael Drosten na afleggen van Van Gool naast schieten.

ASWH stelde er qua kansen eigenlijk niets meer tegenover. De ploeg kon eigenlijk geen openingen creëren in de defensie van Scheveningen, dat regelmatig het tempo uit de wedstrijd haalde met blessurebehandelingen. Eigenlijk was een poging van Youri Petrov, die naast eindigde, het gevaarlijkste wapenfeit dat ASWH voor rust nog had, samen met een poging van afstand van Stefan van Dam. De gastheren waren wat dat betreft dus gevaarlijker. Tussen deze twee pogingen van ASWH in ontsnapten de Ambachters aan een tegengoal. De snelle Domingos Lopes de Brito zette vanaf rechts voor, Rodney van Engel kopte goed in, maar Jacob van den Belt redde goed. Tien minuten voor rust was het dan toch raak. Een vrije trap werd in het Ambachtse strafschopgebied gespeeld, waar Van den Belt uit de goal kwam en Johan Sturrus daardoor besloot de bal te laten lopen. Van den Belt tikte de bal echter niet ver genoeg weg, waarna Mike van Gool het speeltuig met een boogje over de keeper van ASWH kopte. De lat bracht nog redding, maar de meegelopen Domingos Lopes de Brito tikte de rebound in de lege goal en bepaalde de ruststand daarmee op 1-0.

Na rust ging ASWH op zoek naar de gelijkmaker. Ook nu was er weer voldoende balbezit, maar de juiste eindpass of voorzet ontbrak eigenlijk voortdurend. Ondertussen was Scheveningen met uitbraken bijzonder gevaarlijk. Zo verscheen Mike van Gool ineens oog in oog met Jacob van den Belt, maar hij mikte naast. Ook zijn snelle liniegenoten Berkleef, Lopes de Brito en de vaak opkomende Van Engel doken regelmatig gevaarlijk op rond het Ambachtse strafschopgebied.

Inmiddels begon het ook kaarten te regenen. Scheidsrechter Meilink deelde links en rechts kaarten uit, waarbij namens ASWH Stefan van Dam, Johan Sturrus en, kort na zijn invalbeurt, Louis van Kleef bekeurd werden. De kaart voor Van Kleef was een vreemde, want de lange spits maakte geen overtreding, maar werd toch op de bon geslingerd. Een kaart die later in de wedstrijd gevolgen zou hebben.

ASWH, waar ook Sjoerd van der Waal de frontlinie kwam versterken, probeerde het wel, maar de bal viel eigenlijk steeds niet goed. De gelijkmaker zat er dan ook niet echt in, terwijl Scheveningen geconcentreerd bezig was de voorsprong over de streep te trekken. Daarbij werden uiteraard ook de bekende vertragingstechnieken niet geschuwd. Toen Meilink weer eens pietluttig floot, trapte Louis van Kleef de bal weg. Dit was voor de scheidsrechter uit Enter reden om een tweede gele kaart aan Van Kleef te geven, waardoor ASWH de slotfase met tien man in moest gaan. Al snel werd het echter weer tien tegen tien, want ook Scheveningen-speler Domingos Lopes de Brito trapte, met geel op zak, een bal weg. Hij kreeg dus ook zijn tweede gele kaart.

De toegekende extra tijd bracht ASWH nog wel wat halve kansen, waarbij Sjoerd van der Waal een bal net niet goed mee kon nemen of controleren, maar niet meer de gezochte gelijkmaker. Scheveningen won dus en dat was zeker niet onverdiend. De ploeg vierde de handhaving vervolgens uitbundig. In de kleedkamer bleek dat ASWH, gezien de resultaten op de andere velden, uiteindelijk weinig directe schade van de nederlaag ondervond. Men staat nog altijd vierde, terwijl ook de derde periode nog gewonnen kan worden. Volgende week zaterdag dient dan wel op eigen veld gewonnen te worden van de gedegradeerde buurman Heerjansdam.

Scheveningen - ASWH 1-0 (1-0)
36. 1-0 Domingos Lopes de Brito
Scheidsrechter: Meilink

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.